КУЛЬТУРНИЙ ДІАЛОГ У СУЧАСНОМУ МИСТЕЦТВІ ЯК ШЛЯХ ДО РОЗУМІННЯ НОВОЇ ХУДОЖНЬОЇ РЕАЛЬНОСТІ - Кириченко, Олена Іванівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті розкривається специфіка культурного діалогу на різних етапах існування сучасного мистецтва та в різних його видах. Здійснена спроба хронологічного розподілу розвитку сучасного мистецтва в ХХ – ХХІ століттях, визначено чотири етапи, які змінювали художній код на різних витках формування нової художньої реальності. Визначено, що на всіх історичних етапах митці, які прагнули оновити прийоми художнього висловлювання, в дійсності звертались до зображувальних традицій архаїчного та народного мистецтва, творчості дітей та душевнохворих, форм, тем і образів класичного мистецтва, переосмислюючи їх в контексті запитів часу. Багатогранний процес культурного діалогу, який можна спостерігати у ХХ – ХХІ століттях, сприяє формуванню нового погляду і нової форми діалогу автора з глядачем, під час якого художник змінює ставлення глядача до засобів створення нової художньої реальності.