ОСОБЛИВОСТІ ЗАНЯТЬ З ХОРОВОГО ДИРИГУВАННЯ В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - Кокарева, Елеонора Олексіївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті висвітлюється проблема реалізації технології дистанційного навчання на заняттях з хорового диригування в майбутніх учителів музичного мистецтва. В сучасній системі вітчизняної освіти, враховуючи реалії сьогодення, пріоритетною є дистанційна освіта, а в процесі навчання майбутніх учителів музичного мистецтва у закладах вищої педагогічної освіти – диригентсько-хорова підготовка, адже спів є одним з основних видів діяльності на уроках музичного мистецтва в загальноосвітній школі, під час організації якого вчитель виступає у ролі хормейстера. Саме тому, окреслена нами проблема є актуальною, своєчасною та потребує вирішення.На основі аналізу наукової та навчально-методичної літератури з проблематики дослідження, нами визначено базові поняття дослідження такі, як: «дистанційна освіта», «дистанційне навчання»; сервіси, програми, платформи, додатки мережі Інтернет, які застосовуються в процесі дистанційного навчання, зокрема, Zoom, Google Meet, Skype, Viber, Telegram, Мoodle, електронна пошта, електронні бібліотеки тощо.У статті зазначено, що процес компʼютерізації освіти викликає необхідність постійного вдосконалення методики викладання дисциплін,враховуючи особливості дистанційного навчання та вимагає підготовленості науково-викладацького колективу для її реалізації за допомогою інформаційних засобів.Автором виокремлено та обґрунтовано особливості проведення занять з хорового диригування та завдань для самостійної роботи студентів під час реалізації синхронного, асинхронного та змішаного форматів дистанційного навчання.