СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ КОМУНІКАТИВНОГО ВМІННЯ АУДІЮВАННЯ НА РІВНІ НЕЗАЛЕЖНИХ КОРИСТУВАЧІВ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - Кочубей, Вікторія Юріївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Стаття присвячена опису стратегій вдосконалення комунікативного вміння аудіювання на рівні незалежного користувача мови. Вміння вдумливо слухати, аналізувати не тільки поверхневу інформацію, а й глибинні смисли, критично сприймати повідомлення, давати йому оцінку, розуміти наміри мовця та мету повідомлення належать до провідних компетентностей сучасної людини. Глибина і повнота сприйняття та осмислення усного повідомлення залежить передусім від рівня сформованості комунікативних вмінь аудіювання в єдності мовленнєвих, інтелектуальних та компенсаційних вмінь. Під аудитивним вмінням розуміємо багатокомпонентне вміння, здатність реципієнта свідомо, з певною метою сприймати інформацію на слух з подальшим відтворенням та інтерпретуванням почутого. Комунікативна стратегія в аудіюванні – це оптимальна реалізація інтенцій мовця щодо сприйняття, декодування й осмислення усного повідомлення шляхом розкриття та усвідомлення його смислових зв’язків. Навчальні та комунікативні стратегії щільно переплітаються, оскільки метою навчання іноземної мови є формування іншомовної комунікативної компетенції. Для повного та глибокого розуміння аудіо текстів варто використовувати стратегії, які спрямовані на відпрацювання певних комунікативних вмінь аудіювання. Незалежний користувач мови повинен вміти використовувати такі стратегії під час сприймання мовлення на слух: стратегія визначення контексту розмови, стратегія встановлення намірів мовців, стратегія з’ясування теми повідомлення та визначення можливого варіанту назви аудіо повідомлення, стратегія з’ясування жанру аудіо тексту та стилю повідомлення, стратегія відокремлення фактів від суджень, стратегія виокремлення думок декількох учасників дискусії, знаходження спільних суджень, стратегія визначення способу організації інформації (хронологічного, тематичного, тощо) та з’ясування логічних зв’язків між частинами тексту, стратегія з’ясування деталей, стратегія з’ясування значення незнайомих слів з контексту. В статті продемонстровано, як навчально-комунікативні стратегії реалізовані в процесі навчання на прикладі конкретних вправ в підручниках англійської мови Choices Upper-Intermediate, Get 200, Pioneer рівнів В1та В2.