МАЙСТЕРНІСТЬ ПУБЛІЧНОГО ВИСТУПУ ВИКЛАДАЧА ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ «СЛАЙДОЗАЛЕЖНОСТІ» - Крупєй, Кристина Сергіївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У роботі автор систематизував та доповнив рекомендації щодо успішного публічного виступу викладача закладу вищої освіти з презентацією. У статті висвітлені причини та недоліки «слайдозалежності» публічних виступів. Аналіз наукових публікацій надає підставу стверджувати, що запорукою успіху професійного лектора є не тільки інтелектуальні здібності та академічні знання, але й особистісні критерії (емоційна культура, здатність регулювати, відчувати й розуміти не тільки власні емоційні стани, але й аудиторії). Автор рекомендує не перетворювати виступ з презентацією в механічне відтворення (читання) та коментування слайдів, а наголошувати на ключові моменти, які в них продемонстровані. Переповнені слайди викликають емоційне напруження та небажання слухати лектора. Ключем до настроїв аудиторії є імпровізація під час виступу, вміння лектора користуватися просодичними елементами мовлення (мімікою та інтонацією голосу, яка передається слухачам за допомогою темпу, інтенсивності та логічних пауз).