SOFT SKILLS СУЧАСНОГО МОЛОДОГО БАЛЕТМЕЙСТЕРА НЕОБХІДНІ ДЛЯ СТВОРЕННЯ КОЛЕКТИВНОГО ТВОРЧОГО ПРОЕКТУ - Лань, Оксана Богданівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Сучасний мистецький простір, який формується взаємопроникненням та синтезом мистецтв, потребує не лише професійних знань та умінь,а також виховання нової людини сьогодення,тим паче в реаліях сучасного українського суспільства. Трансформація та генеза хореографічного мистецтва вимагає появи нової постаті хореографа – митця, творця, науковця.В контексті важливості колективної творчості в цілому творчий проект в співавторстві групи хореографів буде особливою формою комунікації, адже передбачає взаємопроникнення творчих енергій в колективі особистостей. Поза професійними навичками враховуються універсальні загальнолюдські якості, які впливатимуть на взаємовідносини та результат роботи – Soft Skills.Серед особливих навичок автор виділяє світогляд та емоційний інтелект, звертає увагу на комунікабельність і толерантність, які проявляються в суспільних процесах спілкування, зокрема в психологічній взаємодії, особливо коли це стосується процесу створення творчого хореографічного проекту колективом авторів. В переліку складових емоційного інтелекту зазначають самосвідомість, саморегуляцію, мотивацію, емпатію та інші соціальні навики налагоджування відносин. У контексті духовного розвитку особистості звертається увага на один із важливих soft skills сучасного молодого балетмейстера – емпатію.Розглядаються етапи колективного творчого діла (за Івановим), а саме: «зараження ідеєю»; планування; проведення; аналіз, підведення підсумків; післядія в майбутньому, які можна застосовувати для процесу створення колективного творчого проекту групою хореографів спів-авторів. Для кожного з етапів запропоновано відповідні soft skills молодого балетмейстера. В цілому виділяються такі якості та навички: здатність працювати в команді, стресостійкість, креативність, розвинута уява для створення образів, мотивація, уміння планувати, методичність, навики тайм-менеджменту, дисципліна, критичне мислення, навички інформаційного пошуку, здібність до наукової роботи, бажання навчатись та вдосконалюватись.