ДОСВІД ПРОВЕДЕННЯ ЛАБОРАТОРНИХ ЗАНЯТЬ З ДИСЦИПЛІНИ «МЕТРОЛОГІЯ, СТАНДАРТИЗАЦІЯ, СИСТЕМИ ЯКОСТІ» В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ ТА ПАНДЕМІЇ COVID-19 З ВИКОРИСТАННЯМ ДИСТАНЦІЙНИХ ФОРМ НАВЧАННЯ - Пізінцалі, Людмила Вікторівна; Шумило, Олександр Миколайович; Александровська, Надія Ігорівна; Россомаха, Олена Ігорівна; Рабоча, Тетяна Валентинівна; Пізінцалі, Віктор Валентинович; Россомаха, Олег Анатолійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Сучасні умови трирічної пандемії Covid-19 і воєнний стан на території України суттєво вплинули на процес навчання у ВНЗ України. Перш за все, слід домогтися максимальної активізації і візуалізації дистанційного навчання. Цьому сприяє застосування різних цифрових навчальних засобів, що дозволяють скоротити час викладення потрібної інформації і сучасні технології в освіті, що полегшують подачу матеріалу.   Перехід навчального процесу на формати з використанням дистанційних форм навчання став випробуванням для всієї системи вищої освіти. При цьому технічні дисципліни визнані найбільш постраждалими в силу фокусу освоєння практичних навичок і слабким покриттям навчального плану наявними цифровими рішеннями. На підставі особистого досвіду, автори погоджуються з активно обговорюваними у професійній спільноті поданнями про навчання в умовах карантину, пов'язаного з пандемією COVID-19 та воєнним станом, не як про дистанційне, а як про екстрене віддалене, що вимагає відновлення заходів для компенсації втраченого часу в навчанні, а також вирішення технічних і методичних проблем.   У статті розглянуто основні напрямки та найбільш актуальні й перспективні, на думку авторів, шляхи використання нових інформаційних технологій у навчальному процесі студентів при проведенні лабораторних занять з дисципліни «Метрологія, стандартизація, системи якості» в умовах воєнного стану та пандемії COVID-19 з використанням дистанційних форм навчання.   Автори, з особистого досвіду, підтвердженого анонімним анкетуванням групи студентів, пропонують при проведенні лабораторних занять комбінувати використання таких платформ навчання, як Zoom та Moodle. В статті наведено результати анонімного анкетування, проведено їх аналіз.   В якості прикладу, представлено методику проведення лабораторних занять з універсальним кутоміром УМ та гладким мікрометром, з використанням дистанційних форм навчання. До матеріалів заняття включено адреси посилань на відео уроки, індивідуальні завдання задач для підготовки до проведення лабораторного заняття, індивідуальне завдання для виконання лабораторної роботи у формі таблиць.