ЗАСТОСУВАННЯ МОДЕЛІ ЗМІШАНОГО НАВЧАННЯ «ПЕРЕВЕРНУТИЙ КЛАС» НА ЗАНЯТТЯХ З ІСТОРІЇ ЗАРУБІЖНОЇ ЛІТЕРАТУРИ В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - Рогульська, Оксана Олександрівна; Левицька, Наталія Валентинівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті розкрито термін «змішане навчання», що позначає оптимальне поєднання дистанційного (електронного) й аудиторного навчання; схарактеризовано моделі «змішаного навчання» (ротаційні, які включають ротацію за станціями, ротацію за лабораторіями, «перевернутий клас», індивідуальну ротацію; гнучкі моделі; моделі самостійного змушування); детально розглянуто модель змішаного навчання «перевернутий клас», в якій типова подача лекцій і організація домашнього завдання міняються місцями; для розуміння сутності проведення занять із використанням моделі «перевернутий клас», здійснено спробу порівняти її із класичним варіантом проведення занять; визначено особливості моделі «перевернутий клас», які передбачають зміну ролі викладача на занятті; використання електронних освітніх ресурсів; підвищення вимог до навчальної діяльності студентів; доступність та гнучкість навчального процесу; використання індивідуального підходу до кожного студента; застосування активного навчання; запропоновано технологію проведення «перевернутого» заняття, яка складається з чотирьох етапів (викладач записує пояснення нового матеріалу за допомогою спеціальних програм та розміщує навчальне відео чи електронний освітній ресурс в навчальному середовищі; студенти отримують домашнє завдання у вигляді навчального відео, електронного освітнього ресурсу та самостійно опрацьовують його; на занятті викладач організовує навчальну діяльність, залучає до різних видів роботи всіх студентів за допомогою завдань, які допомагають перевірити отримані студентами самостійно знання і дають можливість використати їх на практиці; викладач допомагає студентам підсумувати вивчений матеріал з певної теми та зробити висновки з досвіду, який вони здобули під час самостійного отримання знань); представлено інструменти (презентації; відеофрагменти епізодів екранізованих творів; «стрічка часу»; «хмари слів»; «інтерактивна віртуальна дошка», месенджер Viber), які сприяють реалізації моделі «перевернутого навчання» на заняттях з дисципліни «Історія зарубіжної літератури», та допомагають здійснити зміщення акценту на процес пізнавальної діяльності студентів, у ході якої вони відкривають для себе нові знання – розв’язують завдання через обговорення і дискусії, критично переосмислюють існуючі припущення, розвивають комунікативні навички, самостійно генерують рішення, роблять висновки з досвіду, який здобули під час самостійного отримання знань.