ВОКАЛЬНО-ХОРОВЕ ВИХОВАННЯ УЧНІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ У КОНТЕКСТІ УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛЬНИХ ТРАДИЦІЙ - Онофрійчук, Людмила Миколаївна; Червоній, Марія Вікторівна; Грига, Маргарита Василівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті розкрито форми і методи вокально-хорового виховання дітей молодшого шкільного віку в Україні. Аналіз музично-виховного процесу в нашій країні свідчить про домінування співу як провідного виду музичної діяльності, про існування основ для подальшого розвитку національних традицій вокально-хорового виховання дітей різного віку. Саме інтерес молодого покоління до українського національного мистецтва, до виконання найкращих зразків народної творчості сприяє забезпеченню музично-освітнього та особистісного розвитку дитини, реалізації її творчого потенціалу.Запропоновано підхід до організації процесу прилучення дітей до історичних надбань людства і національної культури. Розглянуто роль і можливості позаурочної художньо-естетичної діяльності у поглибленні та диференціації художніх знань і умінь школярів, що ґрунтується на співтворчості та взаємоповазі. Виявлено основні напрями позаурочних занять художнього циклу, які вимагають нових форм і методик. Визначено шляхи музично-естетичного виховання учнів на прикладах української народної музики у процесі набуття і вдосконалення вокально-хорових навичок, що впливають на успішне вирішення проблеми. Запропоновано організаційно-педагогічні методи ґрунтовного засвоєння художніх знань, які спонукають до самостійних творчих пошуків у галузі вокально-хорової діяльності у контексті українських національних традицій.Для успішної реалізації цих цілей потрібно розвивати насамперед соціальну та культурну обізнаність, цікавість, адаптивність та комунікативність. Це покращить спроможність учнів оцінювати, одержувати та застосовувати знання, самостійно думати, виробляти належні судження та співпрацювати з іншими в контексті аналізу нових викликів майбутнього.