ІНСТРУМЕНТАРІЙ ПРОВЕДЕННЯ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ ОСВІТНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДУ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - Резнік, Сніжана Дмитрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті розглянуто сутність понять «кваліметрія», «факторно-критеріальна модель», «параметр», «фактор», «критерії», розкрито алгоритм розробки факторно-криторіальної модель з детальним описом визначення параметрів, факторів, критеріїв та здійснення оцінювання результатів відповідно до них. Визначено чотири параметри оцінювання освітньої діяльності закладу загальної середньої освіти: освітнє середовище; система оцінювання освітньої діяльності учнів; система педагогічної діяльності; система управлінської діяльності, а також відповідні їм фактори і критерії.Доведено, що використання факторно-критеріальної моделі є доцільним, так як саме вона при проведення внутрішнього аудиту освітньої діяльності закладу загальної середньої освіти дає цілісне уявлення якості освіти як внутрішньої системи взаємопов’язаних складників.У дослідженні підкреслено, що для успішного функціонування закладу освіти, який зможе забезпечити високий рівень якості освіти, надзвичайно важливо використовувати інструменти оцінювання якості з чітко визначеними критеріями, проводячи оцінювання своєї діяльності, яке розглядається як процес збору даних для опису або кращого розуміння питання.