ПЕДАГОГІЧНІ ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВЗАЄМОДІЇ ЗДО З БАТЬКАМИ У СУЧАСНИХ УМОВАХ - Томашевська, Ірина Петрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті розглядається один із напрямків діяльності закладу дошкільної освіти – взаємодія ЗДО та сім’ї. Єдність сім’ї та закладу дошкільної освіти традиційно розглядалася як найважливіший фактор створення єдиного виховного простору.У статті доведено, що взаємодія ЗДО та сім’ї один із головних напрямів діяльності закладу дошкільної освіти. Розкрито стан проблеми з проблеми взаємодії закладу дошкільної освіти та сім’ї. Представлені інноваційні методи та форми взаємодії закладу дошкільної освіти та сім’ї. ЗДО – перший соціальний інститут, перший виховний заклад, з яким вступають у контакт батьки, де починається їхня педагогічна освіта. У статті обґрунтовано створення освітнього простору у закладі дошкільної освіти із залученням сім’ї як середовища розвитку особистості дитини дошкільного віку як одного із перспективних напрямів розвитку системи дошкільної освіти. Визначальним соціальним фактором, що впливає на становлення особистості є сім’я. У статті зроблено висновок про необхідність використовувати педагогами інноваційних методів співпраці з батьками з метою формування довірчих відносин між усіма учасниками педагогічного процесу.Визначено, що головною умовою розвитку взаємодії з сім’єю – є спілкування в системі «педагог-дитина-батьки». Участь батьків у житті дошкільників допомагає виявляти щиру зацікавленість у діях дитини та бути готовим до емоційної підтримки.