СИСТЕМА ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ У ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ПРАВООХОРОНЦІВ - Галімський, Володимир Олександрович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті доведено, що фізична культура курсантів є нерозривною складової частиною вищої гуманітарної освіти яка виступає якісною і результативною мірою компексного впливу різних форм, засобів і методів на основу майбутнього фахівця в процесі формування його професійної компетенції і що результатом цього процесу є рівень індивідуальної фізичної культури кожного курсанта, його духовність, рівень розвитку професійну значущих здібностей; окреслено систему фізичної підготовки, до якої належить: загальна фізична підготовка, спеціальна фізична підготовка (в тому числі, тактика самозахисту та особистої безпеки), масові фізкультурно-спортивні заходи та секційні заняття з видів спорту; розкрито основні проблеми процесу фізичної та спеціальної підготовки у вищих навчальних закладах Міністерства внутрішніх справ, окреслено шляхи вирішення цих проблем (поєднання загальної та спеціальної фізичної підготовки, використання у навчальному процесі елементів високих спортивних технологій, які ґрунтуються на сучасних досягненнях теорії спорту),впровадження яких до існуючої системи підготовки майбутніх правоохоронців позитивно вплине на їхнє професійне становлення як висококваліфікованих професіоналів Національної поліції України сучасної Європейської країни. На основі проведеного дослідження з виявлення особливостей, актуальних проблем у процесі підготовки майбутніх правоохоронців, зроблено висновок про необхідність вдосконалення існуючої системи та впровадження інноваційних підходів, що позитивно вплинуть на їх підготовленість: по-перше, посилити профвідбір вступників (основною проблемою є низькій рівень фізичної підготовленості молоді, яка вступає до силових структур, це складає певні труднощі при засвоєнні спеціальних та професійно-прикладних навиків). По-друге, розробити й впровадити єдину типову програму з фізичної та спеціальної підготовки у закладах вищої освіти МВС України та збільшити кількість годин на дисципліну. По-третє, підвищувати мотивацію молоді до занять з фізичної підготовки.