РОЛЬ ПЕДАГОГА В СИСТЕМІ ФОРМУВАННЯ ОСОБИСТОСТІ УЧНЯ ЗАСОБАМИ СПОРТИВНО-ХОРЕОГРАФІЧНИХ ДИСЦИПЛІН - Гончаренко, Іван Сергійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Стратегічна мета функціонування певної соціально-педагогічної системи конкретизується в завданнях, які необхідно вирішувати з контингентом, а також на освітніх завданнях які ставляться перед педагогом, якщо мова йде про спортивно-хореографічні дисципліни - фізичний розвиток та виховання особистості. У статті досліджено особливості та важливість професійного важливість завдань, функцій та особливостей особистісних властивостей педагога, який за допомогою спортивно-хореографічних дисциплін формує у студентів поняття «особистості». З’ясовано, що першочерговим завданням педагогічних закладів вищої освіти є поліпшення якості підготовки фахівців, здатних до активної, творчої діяльності в різних областях суспільного життя. Фізична культура та спорт, хореографічні дисципліни, як зазначено вище є важливими факторами формування особистості учні, тому педагог цієї специфічної галузі має прикладати максимум зусиль для виконання своєї місії. Прискорення темпів розвитку науки і культури, науково-технічний прогрес, швидка зміна характеру і видів діяльності, властива роботі сучасного фахівця, жадають від нього постійного поповнення і відновлення знань, самовдосконалення. Учень стає особистістю під наглядом педагога особистості, формує схожі риси характеру, навички та вміння. Закцентовано на важливості володіння педагогом певними функціями та навичками, здатність виконувати завдання на високому рівні. Наголошено що, педагог має стимулювати емоційний та інтелектуальний розвиток індивіда, сприяти його духовному збагаченню, прилученню до загальнолюдського досвіду. Зазначено пріоритетний напрямок підготовки фахівців з вищою освітою, який являє собою розвиток особистості, здатної вільно мислити і приймати самостійні рішення.