СТРАТЕГІЇ НАВЧАННЯ МОВЛЕННЄВИМ УМІННЯМ АНГЛІЙСЬКОЮ МОВОЮ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Лелека, Тетяна Олександрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Основною метою вивчення іноземної мови є вміння спілкуватися, тобто розуміти інформацію та передавати її. У час глобалізаційних процесів, коли англійська мова набула статусу мови міжнародного спілкування, все більше уваги приділяється її вивченню, незалежно від профілю навчання. Безперечно, розвиток усіх видів мовленнєвої діяльності потребує великої уваги, але особливої актуальності сьогодні набуло вміння спілкуватися іноземною мовою. Визначення стратегій, які допомагають розвивати комунікативні навички студентів, стало основним завданням викладачів вищих навчальних закладів. Реалізація комунікативно-орієнтованого підходу в процесі викладання іноземної мови базується на таких принципах: особистісна орієнтація процесу навчання; автентичність навчальних матеріалів; спрямованість на формування комунікативних умінь, релевантних для розуміння іншомовної культури та інші.Сьогодні пріоритетними завданнями для викладача є вивчення основних стратегій викладання іноземної мови для розвитку мовленнєвих компетенцій студентів. Особлива увага також приділяється інтерактивним методам навчання, зокрема залученню студентів до мультимедійних проектів, створенню проблемних ситуацій, роботі в групах для створення комунікативної ситуації.Вимоги сучасного суспільства, де все активніше проявляються глобалізаційні процеси, змушують викладачів по-новому підходити до навчання англійській мові. Вища освіта має бути комунікативно орієнтованою і надавати можливість студентам вільно спілкуватися іноземною мовою у повсякденному житті та у професійній діяльності.Таким чином, розвиток комунікативних навичок студентів на заняттях з іноземної мови є пріоритетним завданням сучасної освіти, що зумовлено вимогою часу. Навчання мовленнєвої діяльності є необхідною умовою оволодіння іноземною мовою, що відповідає вимогам сучасного світу. Серед подальших питань, які потребують ретельного дослідження, є розвиток навичок діалогічного мовлення, оскільки спілкування найчастіше відбувається у формі діалогу.