СУЧАСНИЙ СТАН ВОКАЛЬНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Пащенко, Інна Миколаївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Розвиток українського суспільства вимагає нових підходів у підготовці студентів до професійної діяльності. Однією з актуальних проблем у підготовці майбутнього вчителя музичного мистецтва, є вокальна підготовка. Сучасний професійно-компетентний вокаліст повинний бездоганно володіти вокальним голосом, вокальною технікою, уміти використовувати навички різноманітних стилів світового музичного мистецтва, розуміти специфіку вокального мистецтва та вільно володіти сучасними інормаційними технологіями. У статті розкривається сутність таких понять, як «вокальна підготовка», «вокальна майстерність», багато уваги приділяється методам вокального навчання та напрямкам вокальної підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва в умовах дистанційного навчання. У даному дослідженні основну увагу зосереджено на методичних засадах вокальної підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва. Автором виявлено та охарактеризовано методи вокальної підготовки, а саме: пояснювально-ілюстративний, репродуктивний, евристичний (пошуковий), дослідницький (творчий), фонетичний, концентричний та метод уявного (внутрішнього) співу. Доведено, що більш продуктивному освоєнню методів під час навчання вокалу сприяє упровадження у педагогічний процес інноваційних технологій, а саме дистанційної форми проведення занять, що вносить кардинальні зміни в історично сформовану вітчизняну систему підготовки студентів. Освітлено напрямки дистанційної роботи у класі вокалу, серед яких: теоретична підготовка, що передбачає вивчення історії вокального виконавства; практична підготовка (виконання індивідуальних комплексів вправ, застосування фонопедичного методу, опрацювання репертуарних творів тощо).Зазначено, що застосування методів роботи у класі вокалу, доцільних для дистанційної форми навчання, з одного боку, дозволяє виключити тривалі перерви, що знижують мотивацію занять, а з іншого – сприяє освоєнню додаткових знань та умінь, що підвищують рівень вокальної підготовки студентів.