АКМЕОЛОГІЧНИЙ РОЗВИТОК МАЙБУТНЬОГО ПЕДАГОГА: ОСНОВНІ УМОВИ ДЛЯ ПРОФЕСІЙНОГО САМОВДОСКОНАЛЕННЯ ТА САМОРОЗВИТКУ - Радченко, Марія Русланівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Завдання майбутнього педагога – досягнення найвищого ступеня розвитку, а саме акмеологічного самовдосконалення та саморозвитку. Основу такого розвитку складають саморозвиток, самоосвіта, самоорганізація, самоконтроль, самореалізація творчого потенціалу, саме це ми розглядаємо в статті як «акме». З огляду на мету дослідження, в роботі ми звернули увагу, що акмеологічний розвиток педагога починається в період здобуття професійної освіти та продовжується протягом усієї професійної діяльності. У статті розкривається сутність акмеологічного підхіду у підготовці майбутніх педагогів. Дано визначення та проаналізовано поняття «акмеологічний розвиток» майбутнього педагога. З урахуванням мети дослідження, розкрито ті аспекти акмеологічного розвитку, котрі ведуть до самовдосконалення та саморозвитку особистості майбутнього педагога. Зокрема, описано такі характеристики акмеологічного розвитку як: акмеологічний потенціал (котрий характеризує творчу готовність майбутнього педагога до професійної діяльності та самовдосконалення), акмеологічна компетентність (як найбільш оптимальний результат акмеологічного розвитку на етапі становлення педагога в період навчаня у ВНЗ) та акмеологічна культура (котра зумовлює становлення людини як цілісності, продуктивність її само здійснення).В роботі описана структура акмеологічної культури, до якої входять ментальний, ціннісний та креативний структурні компоненти. Ми розглянули функціональні компоненти, котрі обумовлені цілями та завданнями, які покликана вирішувати акмеологічна культура. Певний функціональний компонент забезпечує виконання одного завдання та сприяє більш продуктивному вирішенню інших, покладених на інші функціональні компоненти, зокрема: когнітивний, мотиваційно-цільовий, емоційний та операційний. В статті представлено окремі складові елементи індивідуально-професійного саморозвитку майбутнього педагога, такі як: адекватна оцінка педагогом рівня свого професіоналізму, прагнення до постійного самовдосконалення та інші.