ТЕХНОЛОГІЇ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ В ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ - Стрілець-Бабенко, Олена Володимирівна; Бабенко, Андрій Леонідович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті автор розглядає спільні та відмінні риси в технологіях соціальної роботи в Україні та зарубіжних країнах. На основі аналізу наукової літератури визначено, що категорія «соціальна робота» розглядається у трьох напрямах: практична професійна діяльність із подання допомоги та підтримки людям, що опинилися у скрутній ситуації; навчальна дисципліна з професійної підготовки фахівців із соціальної допомоги та підтримки населення; галузь наукових знань, що ґрунтується на сукупності концепцій і теорій, має свій категоріальний апарат, досліджує принципи і закономірності, моделі та методи соціальної роботи.Соціальна робота як професійна діяльність в Україні та зарубіжних країнах має такі основні спільні риси: у концептуальному плані – поняття соціальної проблеми у зарубіжній та вітчизняній соціальній роботи має аналогічні трактування; єдина структура соціальної роботи як професійної діяльності в Україні та за кордоном: об’єкт, суб’єкт, принципи, моделі, методи та технології соціальної роботи; навчання соціальній роботі у кожній країні здійснюється у профільних закладах освіти. Відмінності полягають в тому, що суб’єктом соціальної роботи за кордоном є некомерційні і громадські організації; основним принципом соціальної роботи у зарубіжних країнах є активізація власних зусиль; основним методом надання соціальної допомоги за кордоном є групи самодопомоги та взаємодопомоги; соціальна робота з людьми похилого віку та інвалідами за кордоном більше спрямована на надання соціальної підтримки фахівцями саме в домашніх умовах; соціальна робота з особами без визначеного місця життя у зарубіжних країнах є найбільш актуальною, особливо в США.В галузі інноваційних напрямів соціальної роботи та обслуговування населення можна виділити такі найважливіші особливості соціальної роботи за кордоном, як соціальна робота з жертвами катастроф, соціальна робота з представниками неформальних молодіжних угруповувань, соціальна робота з представниками етнічних груп тощо.