ПРОФЕСІЙНЕ САМОВИЗНАЧЕННЯ ЯК ПІДҐРУНТЯ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ПОЗИЦІЇ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ - Пріма, Дмитро Анатолійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
У статті розкрито деякі змістові аспекти феномена «професійне самовизначення», що розглядається нами як підґрунтя формування професійної позиції майбутнього вчителя початкової школи. Крізь призму соціально-педагогічного, диференціально-психологічного, процесуально-результативного підходів виокремлено суб’єктно-особистісний, рефлексивно-оцінювальний, смисловий, ціннісний, ціннісно-смисловий, проективний та мотиваційно-цільовий аспекти професійного самовизначення майбутнього вчителя. Внесено уточнення щодо трактування і розмежування понять «самовизначення», «самоактуалізація», «саморегуляція», «самореалізація».