ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ ЗАКЛАДІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ДО ВПРОВАДЖЕННЯ ІНТЕРАКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ІНКЛЮЗИВНОМУ ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ - Зорочкіна, Тетяна Сергіївна; Чичук, Антоніна Петрівна; Рокосовик, Наталія Василівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті розглянуто проблему підготовки майбутніх педагогів закладів дошкільної освіти до впровадження інтерактивних технологій в інклюзивному освітньому просторі. Виокремлено компоненти професійно-особистісної готовності майбутнього педагога з дошкільної освіти до роботи в інклюзивному освітньому просторі. Надано характеристику професійним компетентностям майбутнього педагога закладу дошкільної освіти. Висвітлено сутність поняття інтерактивне навчання» та вимоги до застосування інтерактивних технологій у закладах дошкільної освіти. Висвітлено особливості підготовки майбутніх педагогів закладів дошкільної освіти до впровадженню інтерактивних технологій в інклюзивному освітньому просторі. Описано компоненти професійно-особистісної готовності майбутнього педагога з дошкільної освіти до роботи в інклюзивному освітньому просторі. Розглянуто професійні компетентності педагога основних завдань сучасної дошкільної освіти. Для узагальнення знань здобувачів ми використовували різні технології. Описано підхід, що створює умови для стимулювання й цілеспрямованого розвитку творчих здібностей майбутніх педагогів. інклюзивна освіта Визначено особливі вимоги до професійної та особистісної підготовки майбутніх педагогів закладів дошкільної освіти. Доведено, що у процесі підготовки майбутніх педагогів закладів дошкільної освіти до впровадженню інтерактивних технологій необхідно навчити здобувачів працювати за ефективними технологіями, орієнтованими на розвиток особистості. Уважаємо, що технології співробітництва найбільш прийнятні в роботі з дітьми. Тому при підготовці майбутніх педагогів закладів дошкільної освіти варто практикувати впровадження інтерактивних технологій, які сприяють оволодінню навичками співробітництва (партнерства). При підготовці майбутнього педагога закладу дошкільної освіти до застосування певної технології (наприклад, інтерактивної) у навчальній діяльності закладу дошкільної освіти потрібно орієнтуватися на те, що майбутніх педагог повинен відповідну діяльність здійснювати багаторазово.