ФІЗИЧНЕ ВИХОВАННЯ СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - Лещенко, Генадій Анатолійович; Захарова, Оксана Віталіївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті представлено педагогічний аналіз проблеми фізичного виховання студентів в умовах запровадження дистанційного навчання. Пропонується розгляд основних аспектів технології дистанційного навчання як засобу створення можливості підтримки та запобіганню явищам соціальної дезадаптації студентської молоді. Дослідження доповнене практичними аспектами такого виду взаємодії зі студентами, аналізом академічних та наукових досягнень у цьому напрямі. На підставі підсумків здійсненого педагогічного аналізу запропоновано систему організаційних форм, методів і засобів фізичного виховання задля створення можливості підтримки належного рівня рухової активності студентів, виокремлено цільове скерування дистанційного навчання у реалізації фізичного виховання студентів та використання векторних інформаційних технологій у цьому процесі, що відкриває нові перспективи розвитку галузі та має стати основою стратегії розвитку фізичного виховання. З’ясовано, що застосування технології дистанційного навчання дозволяє забезпечити цілісне багатоаспектне фізичне виховання, спрямоване на збереження і зміцнення здоров’я студентів в ситуації вимушеного обмеження їхньої рухової активності. Обгрунтовано висновок, що, опановуючи цифрові технології навчання, застосовуючи найбільш вдалі методичні прийоми для опанування навчальної програми студентами на віддалі, підбираючи такі тренування, відео-лекції, майстер-класи, завдання та комплекси вправ для розвитку фізичних якостей, що не потребують спеціального обладнання, інвентарю та можуть бути виконані в домашніх умовах уможливлюють формування здоров’язбережувального середовища задля протидії негативним наслідкам дистанційної форми організації навчання студентів та створюють ефективні умови для розвитку рухових якостей (сили, швидкості, витривалості, гнучкості, спритності), вдосконалення спортивної техніки і аналізаторних функцій організму. Студентські фото- та відеозвіти з виконання вправ і складання нормативів, тестові завдання, робота з теоретичними матеріалами, постійне спостереження за станом здоров’я ‒ це пріоритети в процесі самостійної організації занять з фізичного виховання, фізичного самовдосконалення, структури стилю життя.