ЗАСТОСУВАННЯ ІКТ У СУЧАСНИХ УМОВАХ НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ МАЙБУТНІХ ІНЖЕНЕРІВ - Ломакіна, Лариса Володимирівна; Гураль, Оксана Ігорівна; Дичка, Наталія Іванівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті обґрунтовано актуальність застосування інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) при навчанні майбутніх інженерів іноземної мови, фахових дисциплін в умовах карантину під час пандемії COVID-19. Здійснено аналіз наукових джерел у контексті застосування ІКТ в освіті. Однією із найскладніших та гострих педагогічних проблем іншомовної підготовки студентів інженерно-технічних закладів вищої освіти загалом є забезпечення індивідуалізації навчання і стимулювання мотивації студентів до саморозвитку. На думку авторів статті, можливим дієвим засобом вирішення цих проблем у дистанційній формі навчання є використання технології ведення навчальних блогів. Метою статті є висвітлення і аналіз організації освітнього процесу у сучасних умовах за допомогою освітніх ІКТ під час навчання іноземної мови і фахових дисциплін майбутніх інженерів, зокрема освітнього блогу та онлайн-вправ сервісу LearningApps. Висвітлено основні питання організації онлайн навчання іноземної мови студентів технічного профілю. Методика ведення блогу частково схожа з проектним методом і методом «портфоліо». З одного боку, навчальний блог доцільно розглядати як проект: його створення і регулярне наповнення вимагає прагматичної спрямованості на результат, який можна осмислити, застосувати в реальній практичній діяльності. У веденні блогу так само, як і в методі проектів, студенти залучені в діалог культур і мають можливість отримати зворотній зв’язок від професійних лінгвістів і носіїв іноземної мови на основі функції коментарів, вбудовану в блог-платформу. З іншого боку, навчальний блог виконує роль електронного «портфоліо» - засоби контролю та оцінки якості самостійної роботи студента і його прогресу у формуванні професійної іншомовної компетентності, що виявляються у порівнянні з першим та останнім записом у блозі. Блог є і специфічним звітом студента, в якому представлені результати аналізу англомовних матеріалів з професійної тематики. У статті проведене опитування майбутніх інженерів стосовно їх оцінювання сучасного викладання іноземної мови, фахових дисциплін у інженерно- технічних закладах освіти. Дослідження проводилось на факультеті електроніки у Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». До розгляду було запропоновано освітній процес у дистанційному режимі на основі онлайн заняття з використанням освітнього блогу, ментальних карт та інтерактивних вправ сервісу LearningApps. В ході дослідження було визначено недостатній рівень знань і практичних навичок студентів з іноземної мови. Виявлено недоліки професійної підготовки майбутніх інженерів під час вивчення іноземної мови та фахових дисциплін, зокрема традиційність підготовки та обмежене використання ІКТ у інженерно-технічних закладах освіти. Зроблено висновок, що використання ІКТ в освітньому процесі значно покращує якість та ефективність навчання, наближає студентів до реальних умов професійного середовища, дає змогу якісно вдосконалювати свої практичні навички. З огляду на результати проведеного дослідження можемо окреслити перспективи подальших досліджень впровадження вищевказаних ІКТ при вивченні навчальних дисциплін гуманітарної і природничо-наукової підготовки у сучасних умовах пандемії COVID-19 та воєнного стану в Україні.