РОЗВИТОК МОРАЛЬНО-ЕТИЧНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІСТОРІЇ В ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Неборак, Катерина Олександрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У сучасних умовах, коли освітня система України перебуває на етапі реформування та інтеграції до європейського освітнього простору, виникає дуже важлива проблема підготовки висококваліфікованих педагогів. Для успішної реалізації концептуальних засад розвитку педагогічної освіти необхідно активізувати завдання формування моральних якостей у майбутніх вчителів як прикладів для наслідування моральної поведінки в підростаючому поколінні.Майбутні педагоги повинні стати етичними авторитетами для своїх учнів та студентів, тому важливо забезпечити їх готовність до систематичної роботи над удосконаленням власної моральної сфери. Вирішення цих завдань вимагає активізації процесу формування морально-етичної культури у майбутніх учителів.Оптимізація навчально-виховного процесу в підготовці підростаючого покоління, яке має бути гідним ідеї розбудови відкритого, гуманного демократичного суспільства, неможлива без вирішення проблеми удосконалення професійної і морально- психологічної підготовки вчителя до педагогічної діяльності.Необхідність покращення системи морального виховання в освітніх установах, що відіграє важливу роль у покращенні морального становища в суспільстві, є неоспоримою. Проте, досягнення цієї мети можливе лише через вдосконалення процесу формування моральної культури майбутніх учителів, які є потенційними представниками інтелектуальної та управлінської еліти. Зважаючи на те, що мораль, моральність та етика мають дійсну силу, яка може змінити ситуацію на той же рівень, що й конкретна дія, це стає необхідною умовою успіху у покращенні моральної ситуації в суспільстві.Морально-етична культура має велике значення для розвитку особистості, адже вона сприяє формуванню моральних цінностей та норм поведінки, які є важливими у житті кожної людини. Особлива увага приділяється використанню інтерактивних методів навчання, які дозволяють студентам активно брати участь у навчальному процесі та розвивати морально-етичні якості.У статті зазначено про необхідність удосконалення кваліфікації викладачів у питаннях морально-етичного виховання студентів. Для досягнення цієї мети потрібно проводити спеціальні семінари та тренінги, які допоможуть викладачам краще зрозуміти проблематику та ефективніше працювати зі студентами.У цілому, стаття присвячена актуальній проблемі формування морально-етичної культури майбутніх учителів історії, що є важливим елементом професійної підготовки педагогів. Вона містить важливі рекомендації та практичні поради для викладачів та студентів, які здійснюють підготовку до майбутньої педагогічної діяльності.