ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ДО РОБОТИ З СІМ’ЯМИ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ - Потапчук, Тетяна Володимирівна; Кирста, Наталія Романівна; Пукас, Іванна Леонідівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Дослідження проблеми професійної підготовки майбутніх вихователів до роботи з сім’ями учасників бойових дій набуває універсальної актуальності, бо вона проектується особливим чином на вивчення питань розвитку комунікативної компетенції особистості.У статті на основі наукових джерел розкрито професійну підготовку майбутніх вихователів до роботи з сім’ями учасників бойових дій. Проаналізовано психолого-педагогічні дослідження видатних вчених в яких зазначено, що важливим завданням сучасної професійної освіти є підготовка спеціалістів, здатних сприяти реалізації державно-суспільного підходу до розвитку освітнього простору, інтеграції соціальних інститутів у вирішені пріоритетних соціально-економічних питань. З’ясовано, що невід’ємну складову професійної освіти становить професійна підготовка майбутніх вихователів, яка трактується науковцями як об’єктивно існуючий процес навчання (викладання й учіння), засвоєння майбутнім педагогом професійних загально-педагогічних і методичних знань, вироблення відповідних умінь і навичок студента в ході педагогічної практики; формування у нього потреб самоосвіти, самовдосконалення і самореалізації; досягнення з цією метою єдності педагогічної теорії і практики, фундаментальності та мобільності, науковості й культуровідповідності професійних знань. Також зазначено, що необхідним компонентом професійної діяльності майбутнього вихователя до роботи з сім’ями учасників бойових дій є спілкування, яке відіграє важливу роль при роботі з такими сім’ями. Індивідуальний підхід у спілкуванні, який здійснює майбутній вихователь, вимагає глибокого вивчення і знання кожного члена сім’ї, його психологічні та психофізичні особливості. Подано діагностичні методики, які використано з дітьми, зокрема: дитячий варіант тесту Векслера; «картки» три-вожності Амена; дитячий варіант методики Розенцвейга; дитячий варіант особистісного опитувальника Айзенка; соціометричну методику Р. Жиля; малюнкові тести; методику незокінчених речень; методику Дємбо-Рубінштейна.