ЗНАЧИМІСТЬ І СТРУКТУРА ПРОЦЕСУ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ (ФАХОВОЇ) КОМПЕТЕНТНОСТІ У СЛУХАЧІВ ВИЩИХ ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ПІД ЧАС ПІДГОТОВКИ МЕТОДОМ «КОМАНДНОГО НАВЧАННЯ» - Савіна, Інна Олександрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Одним із важливих завдань яке стоїть перед вищими військовими навчальними закладами (далі – ВВНЗ) на сучасному етапі сьогодення є якісна професійна підготовка офіцерів командного та штабного складу для військових бригад і підрозділів, психологічно готових і здатних професійно та компетентно виконувати свої службові завдання. Для цього необхідно реалізовувати ефективні освітні програми, здійснювати постійний моніторинг служби випускників у військах і на цій основі вчасно вносити корективи до навчальних програм, удосконалювати освітні технології.Головним критерієм оцінки якості навчання має стати вміння професійно діяти в реальних умовах бойової обстановки. Осмислення змін, що відбуваються в характері збройної боротьби є основою для вибору оптимальних шляхів будівництваЗбройних Сил в інтересах забезпечення воєнної безпеки нашої країни. Тому пріоритетними завданнями Міністерства оборони України є формування нового офіцера, розробка нових програм навчання, створення сучасної мережі військових вишів, нарощування військово-наукового потенціалу Серед дисциплін, що вивчаються у військових вишах, професійна (фахова) підготовка є основною, тому, що визначає здатність випускника виконувати завдання відповідно до посадового призначення, що істотно підвищує роль і місце професійної (фахової) підготовки у військовій освіті випускників.Підвищення ролі професійної (фахової) підготовки майбутніх офіцерів пов’язане з тим, що в процесі проведення різних видів занять з фахових дисциплін, моделюються різні галузі професійної діяльності майбутніх офіцерів. Саме на заняттях з професійної (фахової) підготовки майбутніх офіцерів набувають навичок роботи на постах спостереження, відпрацьовують питання бойового застосування підрозділів у різних умовах обстановки, організації та ведення інформаційної роботи, виконують посадові та спеціальні обов'язки за первинними офіцерськими посадами.Під час застосування методу «командного навчання» у майбутніх офіцерів закріплюються знання, отримані ними на лекціях і семінарських заняттях. Одночасно з цим формуються навички збору, систематизації та узагальнення різнорідної інформації, необхідної для прийняття рішень, виробляються навички роботи в групі, вироблення спільних рішень на застосування підрозділів з використанням прийомів групового мислення. На груповій вправі, як правило, всі майбутні офіцери діють в одній і тій самій ролі, виконуючи функції певної посадової особи.Професійна (фахова) підготовка випускників є вищою формою процесу формування професійної компетентності майбутніх офіцерів, яка надає змогу практично готувати майбутніх офіцерів до організації та ведення бойової роботи у різних умовах обстановки. Вони виконують під час навчання обов'язки командирів підрозділів, бригад та інших посадових осіб відповідно до задуму підготовки. Під час професійної (фахової) підготовки не тільки закріплюються знання і навички, отримані майбутніми офіцерами на інших заняттях, а й загартовується їхня воля, формуються організаторські та творчі здібності, виробляється витривалість, зміцнюється емоційно-вольова стійкість. майбутні офіцери адаптуються до умов польового життя.У процесі занять з професійної (фахової) підготовки майбутніх офіцерів формуються вміння правильно ухвалювати рішення в умовах неповної або недостатньо достовірної інформації, оцінювати ефективність прийнятих рішень; встановлювати зв’язки між різними сферами майбутньої професійної діяльності, також абстрактно й образно мислити, що становить основу ефективного застосування системного підходу для дослідження процесів і явищ.Досвід бойового застосування різних видів і родів військ ЗС України у локальних збройних конфліктах АТО (ООС) свідчить про недостатню підготовленість випускників військових вишів до дій у складних, нестандартних умовах бойової обстановки. Відзначаються їхні низькі вміння та навички оперативно реагувати на динамічно мінливу обстановку, тактику дій противника, застосування ним сучасних форм і способів ведення збройної боротьби.Особливо наочно прогалини в системі професійної підготовки майбутніх офіцерів проявилися під час бойових дій з вторгненням збройної агресії рф.Проведене дослідження засвідчило, що в сучасних умовах не повноцінно функціонує селективна (роздільна) система відбору офіцерських кадрів у військових вишах, яка повинна опиратися на особистий військовий, викладацький і науково-дослідницький досвід офіцерів.