КРИТЕРІЇ СФОРМОВАНОСТІ ХУДОЖНЬО-КОМУНІКАТИВНОЇ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ВИКЛАДАЧА МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА - Тютюнник, Марія Григорівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті здійснюється аналіз наукових праць з проблеми дослідження, що дало змогу визначити художньо-комунікативну готовність майбутнього викладача музичного мистецтва як передумову здійснення цілеспрямованої та ефективної діяльності, як складне, багатофункціональне, інтегративне, професійно особистісне утворення, котре, з одного боку, виявляється як здатність майбутнього фахівця адекватно сприймати та інтерпретувати художньо-образний зміст музичного твору, здійснювати художній діалог з автором твору, а з іншого, – спрямувати художній діалог на учня, на аудиторію, залучити суб’єктів спілкування у процес художньої комунікації, сприяти розвитку особистісно-творчих якостей, емоційно-ціннісного ставлення до навколишнього світу і самого себе.Формування художньо-комунікативної готовності майбутнього викладача музичного мистецтва – це керований процес, що передбачає оволодіння майбутніми фахівцями знаннями, вміннями, інноваційними формами та методами навчання, котрі забезпечать можливість продуктивно здійснювати професійну діяльність.Відповідно структурі готовності визначено та схарактеризовано критерії сформованості художньо-комунікативної готовності майбутнього викладача музичного мистецтва, а саме: ціннісно-мотиваційний, когнітивно-інтелектуальний, операційно- комунікативний, рефлексивно-вольовий.Встановлено, що художньо-комунікативна готовність передбачає позитивну установку майбутніх фахівців на здійснення майбутньої професійної діяльності; характеризується загально художньою ерудованістю, освіченістю, музично-теоретичною і музично-виконавською компетентністю, сценічно-виконавською культурою майбутніх фахівців; здатністю встановлювати художній діалог з автором, самим собою, учнями, аудиторією, володіти технікою художньо-педагогічного спілкування, професійно значущими особистісними якостями, зокрема, комунікативністю, креативністю, здатністю до емпатії та рефлексії, критичним мисленням, культурою художнього сприйняття, що ефективно реалізуються й формуються у художньо-інтерпретаційній діяльності.