ПЕДАГОГІЧНІ ІДЕЇ В ПРАЦЯХ ПРОПАГАНДИСТІВ ОУН(Б) ПОВОЄННОГО ЧАСУ - Шляхтич, Роман Петрович; Волікова, Марина Миколаївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
В статті розглядаються особливості роботи ОУН(б) з молоддю у повоєнний час. Одним з елементів такої роботи було розроблення цілісної системи педагогічних поглядів та уявлень. Ідеологи ОУН(б) повоєнного часу розробляли плани роботи з молоддю, які мали реалізовуватись в умовах підпілля. Ці плани передбачали теоретичну та практичну складову. Вони мали відповідати тактичній схемі «Олег», яка була розроблена лідерами ОУН в Україні в 1945-1946 роках. Ця тактична схема була спрямована на виховання та підготовку до боротьби молодіжних кадрів як основного джерела поповнення живої сили руху опору. Вона передбачала такі основні завдання: формування механізму підбору молодіжних кадрів; виховання молоді в націоналістичному та націонал-патріотичному дусі; формування в неї різнопланових (організаційних, конспіративних, пропагандистських, розвідувально-терористичних) навичок боротьби в легальних і підпільних умовах, керівництво повсякденною діяльністю молодіжних організацій.Також важливе значення мала розробка педагогічних ідей. Ці ідеї включали різні аспекти, як-от: філософсько-ідеологічні засади виховання українців; завдання виховання молоді в рамках ОУН; практичні механізми реалізації цих завдань тощо. Мета статті – проаналізувати праці пропагандистів ОУН(б) повоєнного часу та визначити основні педагогічні ідеї, які в них вміщені. Ідеологами ОУН була розроблена ціла низка методів, за допомогою яких відбувалося навчання і виховання майбутніх членів Організації: індивідуальний підхід, особистий приклад вихователя, розвиток розумових здібностей тощо. В духовній сфері передбачалося виховувати ті почуття, які були б необхідними для повстанської боротьби, а саме: палку любов до України, а також сильну ненависть до її ворогів; культ героїв чину і культ помсти; переконання, що не завжди перемагає чисельна перевага; організованість, карність і відданість ідеї.