ОСОБЛИВОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - Шовш, Катерина Степанівна; Біда, Олена Анатоліївна; Маргітич, Агнета Іванівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті виписано актуальні питання професійної підготовки майбутніх фахівців дошкільної освіти. Потреба в професійній підготовці педагогічних працівників закладів дошкільної освіти зумовлює розробку нових підходів до технологій та методик професійної підготовки майбутніх фахівців. Невід’ємною складовою професійної підготовки майбутніх вихователів є формування професійних якостей. Підготовка майбутніх фахівців дошкільної освіти розглядається як багатофакторна структура, головне завдання якої полягає в набутті кожним студентом особистісного сенсу діяльності, формуванні професійної майстерності, постійно зростаючого інтересу до роботи з дітьми та їх батьками, а також у розвитку успішності в діяльності. Якісна підготовка педагога закладу дошкільної освіти включає міждисциплінарну і внутрішньодисциплінарну інтеграцію, реалізацію особистісно-діяльнісного і системного підходів. Зроблено аналіз підходів до організації освітнього процесу в закладах вищої педагогічної освіти. Професійна підготовка майбутнього фахівця у закладі освіти здійснюється у педагогічному процесі і включає в себе наступні компоненти, що проаналізовані у статті. Засадничими принципами підготовки майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти та вчителів початкової школи в світлі концепції освіти дітей раннього та дошкільного віку та концепції Нової української школи визначено положення таких підходів: гуманістичного; аксіологічного; міждисциплінарного; особистісно орієнтованого; технологічного; діяльнісного; компетентнісного. Підготовка педагогів дошкільного профілю характеризується наявністю двох способів інтеграції: горизонтальної та вертикальної. Подальшого розгляду потребують питання організації процесу навчання в межах андрагогічного підходу.