ПРОБЛЕМИ ВИКЛАДАННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ В СУЧАСНОМУ ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ - Біда, Олена Анатоліївна; Рожак, Наталія Володимирівна; Подуфалова, Катерина Юріївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
У статті висвітлюються проблеми викладання іноземної мови в сучасному освітньому просторі. Навчання іноземної мови є одним із основних елементів системи професійної підготовки фахівців на всіх рівнях професійної освіти. Без знання іноземної мови у світі не обійтися жодній людині. Його головне завдання – підготувати майбутнього фахівця до міжкультурного спілкування, що забезпечує здатність породжувати та адекватно інтерпретувати інформацію іноземною мовою у процесі здійснення професійної діяльності, встановлювати та підтримувати комунікативний контакт із представниками іншомовної культурної спільноти, враховуючи їх особливості мови. Вивчення іноземних мов суттєво розширює можливості фахівця, підвищує його кругозір та громадську значимість. У сучасному світі вимоги до майбутнього фахівця вимагають і нових підходів до його підготовки. Володіння іноземною мовою, а краще кількома мовами є необхідною умовою прийняття на роботу. У статті визначено компетенції вивчення іноземних мов. Вивчення іноземної мови у закладі вищої освіти розглядається як обов'язковий компонент професійної підготовки спеціаліста з вищою освітою. Сучасна концепція мовної освіти в немовному вузі передбачає створення такої системи підготовки фахівця, яка дозволить йому легко адаптуватися до умов професійної діяльності, що динамічно змінюються, тобто. орієнтована на професійно-орієнтоване навчання іноземної мови. Знання іноземної мови забезпечує підвищення рівня професійної компетенції фахівця. Проблема навчання фахової іноземної мови є однією з найактуальніших, зокрема для студентів немовних спеціальностей, оскільки перед такими студентами постає проблема оволодіння як іншомовною комунікативною компетенцією, так і фаховою компетенцією з певної спеціальності.