МОЖЛИВОСТІ МІОТОНОМЕТРІЇ В ДІАГНОСТИЦІ ФІЗИЧНОГО РОЗВИТКУ ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ ЗІ СПАСТИЧНИМИ ПАРЕЗАМИ ЦЕРЕБРАЛЬНОГО І СПІНАЛЬНОГО ПОХОДЖЕННЯ - Мога, Микола Данилович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
У статті розглядаються різні варіанти дослідження м'язового тонусу у дітей. Зроблено акцент на всебічне дослідження можливостей тонометрії в різних її модифікаціях стосовно вивчення тонусу м'язів у дітей раннього віку з центральними парезами. Спочатку були розглянуті традиційні підходи до тонометрічного дослідження м'язів, виявлено їх переваги та недоліки. Далі аналізувалися модифіковані методики тонометричних досліджень м'язів, що дозволяють одержувати більш точну інформацію про їх тоничний стан. Вивчено можливості застосування ряду інноваційних методик стосовно дітям раннього віку із спастичними руховими порушеннями. Детально описана сама методика проведення тонометрічного дослідження, а також трактування отриманих даних.