ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ВИКЛАДАННІ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ У ВНЗ: ПЕРЕВАГИ ТА ВИКЛИКИ - Куца, Вікторія Анатоліївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
У статті представлено огляд та аналіз сучасних методів викладання англійської мови у вищому навчальному закладі, пов’язаних із використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. Нині викладачі університетів використовують низку інтерактивних технологій у процесі викладання англійської мови, щоб зробити заняття цікавішими та інформативнішими, а також щоб підвищити мотивацію студентів до вивчення мови. У статті розглянуто роль навчальних інтернет-ресурсів для формування важливих компетентностей студентів, які вивчають англійську мову. Представлено та проаналізовано переваги та виклики впровадження освітніх подкастів, спрямованих на вивчення іноземних мов. У статті також йдеться про можливість використання подкастів TED для забезпечення ефекту «занурення» в іноземне мовне середовище. Обгрунтовано, що використання подкастів TED може сприяти вирішенню ряду методологічних питань, серед яких важливо відзначити формування слухових навичок, розуміння розмовної іноземної мови, формування та вдосконалення навичок аудіювання, розширення та збагачення лексики, формування та вдосконалення граматичних навичок, розвиток навичок говоріння та письма. У статті обговорюється використання вебінарів у контексті сучасного навчального процесу. Сформульовано основні характеристики вебінару та виділено його переваги та недоліки. Крім того, виявлено та обґрунтовано необхідність використання вебінарів як інноваційного методу в процесі навчання іноземної мови.Дослідження виявило, що можливі проблеми з використанням ІКТ включають технічні проблеми з обмеженою стабільністю Інтернету та технічного оснащення аудиторій навчальних закладів, а також педагогічні проблеми з непристосованістю вчителів до використання новітніх технологій, що означає необхідність проведення більш детальних і всебічних розвідок у даній сфері. Але також спостерігається, що переваги інноваційних методів таких як технології вебінарів, подкастів та блогів доповнюють традиційні методи навчання, підвищують мотивацію студентів до навчання, надаючи їм можливості реалізувати свій інтелектуальний та творчий потенціал.