ВИКОРИСТАННЯ АНДРОГОГІЧНИХ ПРИНЦИПІВ НАВЧАННЯ У ПІДГОТОВЦІ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Бабенко, Тетяна Василівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
Відповідаючи на вимоги часу, вища освіта, неминуче змінюється, актуалізуючи проблеми розвитку у майбутніх фахівців здатності швидко орієнтуватися в інформаційному середовищі, адекватно і своєчасно реагувати на зміни, готовності до безперервної освіти і розвитку, здатності гнучко перебудовуватися у напрямку задоволення нагальних потреб виробництва, економічних умов і ринку праці, що змінюються тобто.Однією з умов підвищення рівня професійної підготовки майбутніх фахівців є, на нашу думку, використання принципів андрагогічного підходу у навчанні. Такий підхід до освіти ефективно реалізує вікові можливості студентів у становленні індивідуальності та особистості, сприяє формуванню здатності вчитися впродовж життя, розвиває організаційне, креативне, гнучке мислення, що дозволяє з успіхом діяти в умовах змін та невизначеності.Умовами застосування андрагогіки до навчання студентів: студентство за хронологічними показниками віку перебуває у прикордонному стані юності, що переходить у дорослість; відмінність діяльності учня (дорослого) і учня (викладача) від дидактичних положень, орієнтованих на навчання дітей. Умовами реалізації андрагогічного підходу у закладі вищої освіти є: знання особливостей розвитку психіки та особистості дорослих учнів; організація самостійної навчальної діяльності студентів; реалізація позиційно-ситуативного підходу; опосередковане управління навчальною діяльністю студентів. Підготовка здобувачів вищої освіти з використанням андрагогічного підходу спирається такі принципи навчання: принцип самостійного навчання; принцип кооперативної діяльності; принцип опори на досвід (побутовий, соціальний, професійний); індивідуалізація навчання; системність навчання; контекстність навчання; принцип актуалізації результатів навчання; принцип ефективності навчання; принцип розвитку освітніх потреб; принцип рефлективності (усвідомленості).Андрагогічна та педагогічна моделі навчання не протистоять одна одній, а доповнюють одна одну. Таким чином, завдання викладача закладу вищої освіти полягає в тому, щоб оволодіти і педагогічними, і андрагогічними принципами навчання і, в залежності від особливостей учнів, цілей та умов навчання застосовувати ті чи інші принципи для найбільш ефективного навчання.