ПРОЄКТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ СОЦІОЛІНГВІСТИЧНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ У СФЕРІ МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМУНІКАЦІЇ - Скиба, Надія Михайлівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
Зростаюча важливість міжнародних зв’язків і культурного розмаїття ставлять перед майбутніми фахівцями вимогу володіння не лише мовними, а й соціокультурними знаннями та навичками. Тому постає потреба в пошуку нових підходів, зокрема використання проєктних технологій, які можуть сприяти більш ефективному формуванню соціолінгвістичної компетентності.Стаття присвячена дослідженню процесу формування соціолінгвістичної компетентності майбутніх фахівців сфери міжкультурної комунікації з використанням проєктних технологій. Ми акцентуємо увагу на значущості соціолінгвістичної компетентності для успішної взаємодії та розуміння у міжкультурному середовищі. В статті аналізуються основні аспекти проєктних технологій, які можуть використовуватися для розвитку соціолінгвістичної компетентності студентів. Розглядаються приклади успішного впровадження проєктних методів, таких як групові проекти, рольові ігри та інтерактивні вправи, які дозволяють студентам вдосконалювати свої соціолінгвістичні навички. В статті також звертається увага на використання сучасних інформаційних технологій, таких як віртуальні класи, веб-конференції та онлайн-матеріали, як ефективний спосіб розширення меж міжкультурної комунікації. Робота містить рекомендації щодо використання проєктних технологій в навчальному процесі для підвищення рівня соціолінгвістичної компетентності майбутніх фахівців. Результати аналізу вказують на значущість впровадження проєктних технологій в навчання міжкультурної комунікації, оскільки вони сприяють розвитку ключових навичок та знань, необхідних для ефективної спілкування в сучасному світі. Інтеграція цих методів у навчальну програму та створення стимулюючого навчального середовища сприяють розширенню можливостей для розвитку соціолінгвістичної компетентності студентів та їх успішному впровадженню у майбутній професійний контекст міжкультурної комунікації.