ПЕДАГОГІЧНЕ СТИМУЛЮВАННЯ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ХІМІЇ У ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ У ЗВО - Потапчук, Тетяна Володимирівна; Мірошніченко, Валентина Іванівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
У статті розглядається важливий аспект педагогічної діяльності – педагогічне стимулювання. Зазначено, що педагогічне стимулювання є ключовим елементом освітнього процесу і має на меті активізувати навчання та розвиток студентів. Зазначено, що педагогічне стимулювання – це процес спонукання, мотивування і підтримки активності та навчальної діяльності учнів з метою досягнення ними позитивних навчальних результатів і розвитку їхньої особистості. Цей процес включає в себе використання різних стимулів, які можуть бути як зовнішніми (наприклад, похвала, нагорода, оцінка), так і внутрішніми (наприклад, пізнавальний інтерес, задоволення від самого процесу навчання).З’ясовано, що педагогічне стимулювання має на меті створити такі умови, за яких учні бажають вчитися, виявляють ініціативу та активно залучаються до навчального процесу. Подано основні методи педагогічного стимулювання, які викладачі можуть використовувати для стимулювання навчальної діяльності студентів, включаючи похвалу, нагороди, цікаві методи викладання, заохочення, позитивне підкріплення, цікаві методи викладання, сприяння самостійності студентів тощо і багато інших. При цьому, важливо враховувати індивідуальні особливості кожного студента при використанні педагогічних стимулів, оскільки те що мотивує одного студента, може не спрацьовувати на іншого. Педагогічне стимулювання є важливою складовою процесу навчання і виховання і сприяє підвищенню якості освіти.Також у статті зосереджено увагу на важливості розуміння особливостей педагогічного стимулювання в освітньому процесі. Наголошено на тому, що ефективне педагогічне стимулювання передбачає аналіз та розгляд специфічних аспектів стимулу. Вказано на необхідності враховувати емоційний аспект стимулів та їх вплив на мотивацію студентів. Крім того, наголошується на важливості взаємодії стимулів з іншими педагогічними засобами для досягнення педагогічної мети.