ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ СУЧАСНОГО ПЕДАГОГА ЧЕРЕЗ ФОРМУВАННЯ ЦИФРОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ - Дробін, Андрій Анатолійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
В статті розглядаються триваючі процеси глобальної трансформації сучасної цивілізації, які пов’язані з науковим і технологічним процесом, лавиноподібним потоком інформації, змінами структури суспільства, що є об’єктивними причинами змін в системі освіти. Ці зміни ґрунтуються на потребі людей розвивати нові компетентності, необхідні для успішного життя та соціалізації: комунікативну, когнітивну, інформаційну та цифрову. У статті зазначається, що в науковій думці та законодавчій сфері відбуваються об’єктивні процеси еволюційної трансформації змісту поняття «Цифрова компетентність»: Інформаційно-комунікаційна компетентність ⇒ Інформаційно-цифрова компетентність ⇒ Цифрова компетентність. Автор постулює, що розвиток освітнього процесу неможливий без формування цифрової компетентності вчителя, на якій базується його професійна діяльність, та розглядає значення терміну «цифрова компетентність» як з позицій цифрової компетентності громадян, так і з позиції професійних якостей учителя. Зазначається, що в період технологічного розвитку цифрового суспільства, який прискорюється, та широкого впровадження цифрових технологій, створення цифрового освітнього середовища, постає нагальна потреба у вирішенні протиріч між попитом на вчителя з розвиненою цифровою компетентністю та їх недостатньою підготовленістю в аспекті цифрової складової для успішного застосування цифрових технологій у професійній педагогічній діяльності. У статті аналізуються основні цифрові сервіси та ресурси, які активно використовують вчителі в освітньому процесі: це цифрові освітні платформи, освітні портали для підготовки до ЗНО/ДПА/НМТ/ЄВІ, платформи дистанційного навчання, інструменти для запису відео, створення мультимедіа. , інструменти для проведення онлайн-занять, онлайн-дошки обміну, онлайн-сервіси спільного редагування документів, сервіси генерації QR-кодів, відеосервіси, текстові та табличні процесори, програми для підготовки електронних презентацій, графічні редактори, системи управління базами даних, месенджери та соціальні мережі , сервіси онлайн-тестування, опитування та анкетування студентів, хмарне сховище даних, сервіси онлайн-візуалізації для організації діяльності, інструменти для створення веб-портфоліо, інструменти для проектної діяльності, нейронні мережі, предметно-орієнтовані ресурси. Автор дійшов висновку, що формування цифрової компетентності сучасного вчителя є результатом суспільного запиту на рівень його професіоналізму та професійної підготовки, які необхідні для успішної професійної діяльності та здійснення якісного освітнього процесу.