СУЧАСНА ПРОБЛЕМАТИКА ГЕНДЕРНОЇ ПСИХОЛОГІЇ ТА ГЕНДЕРНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ В ПЕРІОД СТАТЕВОЇ ЗРІЛОСТІ ІНДИВІДА - Шлянчак, Світлана Олександрівна; Шлянчак, Анастасія Віталіївна; Тінін, Дмитро Геннадійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
В сучасному світі імплементація ґендерної рівності активно та динамічно прогресує у всіх аспектах суспільного життя. Проте досі існує ряд фундаментальних проблем у визначенні теоретико-методологічних засад ґендерної психології. Насамперед, відсутній єдиний підхід до розуміння змісту терміна «ґендер» та його співвідношення за анатомічною ознакою, що знаходить своє відображення як у вітчизняній, так й західній науці.Дослідження історії виникнення та розвитку ґендерної теорії дозволяє прояснити багато питань, а також усвідомити проблеми та перспективи ґендерної психології у сучасній науці. Виникнення ґендерного напряму розглядається як закономірний етап у розвитку цієї проблематики в психології, підготовлений всією попередньою історією розвитку психологічної думки.В статті розглянуто різноманітні проблеми, що виникають у ґендерній психології. Одним з центральних аспектів є вивчення відмінностей у психологічних процесах між чоловіками і жінками. Результати досліджень вказують на те, що існують деякі варіації у когнітивних здібностях, емоційних реакціях та соціальній поведінці між статями. Однак, дана стаття також звертає увагу на те, що ці відмінності не є абсолютними та є результатом впливу культурних, соціальних та індивідуальних факторів.Додатково стаття розглядає проблеми, що пов'язані з формуванням ґендерних ролей та стереотипів у суспільстві. В даній роботі проаналізовано вплив соціальних норм, родинного середовища, освіти та мас-медіа на формування стереотипів ґендерних ролей, а також представлено способи подолання цих стереотипів та сприяння рівності між маскулінністю та фемінінністю.В статті висвітлюються актуальні проблеми ґендерної психології та підкреслюється необхідність подальших досліджень для розвитку цієї галузі з метою збагачення нашого розуміння ґендеру та психологічних аспектів, що пов'язані з ним. Також, наголошується увага на необхідності визначення загального підходу для вивчення проблем статі/ ґендеру, пропонується використовувати поняття «гендерна система», а також дається можливе його визначення.