АМЕРИКАНСЬКА МОДЕЛЬ РЕГУЛЮВАННЯ ПРОФЕСІЙНОГО СПОРТУ УКРАЇНСЬКОЇ ДІАСПОРИ - Лелека, Віталій Миколайович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
Сьогодні в США спостерігається стійка тенденція до потреби державного регулювання сфери професійного спорту, що вимагає законодавчого врегулювання механізму координації між державними і місцевими органами влади, між державними і громадськими спортивними організаціями в питаннях, що стосуються цієї сфери суспільних відносин. Метою статті є обґрунтування американської моделі регулювання професійного спорту української діаспори.Американська модель регулювання професійного спорту української діаспори має свої характерні особливості: високий ступінь децентралізації та незначну участь держави в управлінні фізичною культурою і спортом, чіткий поділ спорту на аматорський і професійний, автономію спортивних організацій, комерційний принцип в організації професійного спорту. Американська модель правового регулювання професійного спорту має свої особливості. Перш за все, регіональне і муніципальне управління фізичною культурою і спортом у США є децентралізованим і перебуває під значним впливом горизонтальних (місцевих) структур, а вже потім піддається впливу з боку центру, що й спостерігається у структурі спортивних організацій української діаспори в США.Зазначено, що в США є чіткий поділ спорту на аматорський і професійний, що визначає суть підходу до регулювання відносин у цій сфері. Фундаментальним принципом організації фізичної культури і спорту в США є принцип автономії спортивних організацій. В професійному спорті США пріоритет надається об’єднанням спортивних організацій: лігам, асоціаціям, а також союзам професійних спортсменів. Більшість українських спортивних осередків в США вважали за честь і обов'язок делегувати свої команди на популярні спортивні імпрези УСЦАК. Професійні клуби, які входять у професійні ліги та асоціації, передають останнім виключні права.Наразі Україна отримала значну фінансову допомогу, допомогу в медичному та матеріально-технічному забезпеченні національних збірних, волонтерську та моральну підтримку на міжнародних змаганнях.