РОЗВИТОК ЛОГІЧНОГО МИСЛЕННЯ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ЗАСОБАМИ ІНТЕРАКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Акімова, Ольга Вікторівна; Ромащук, Ольга Ігорівна; Дяченко, Максим Олегович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
У статті розглянуті різні аспекти проблеми розвитку логічного мислення як важливого компоненту педагогічної підготовки майбутнього учителя. Виписано вимоги до визначення понять, що схарактеризовані у державному стандарті України: сумірності; наявність лише суттєвих ознак, але таких, що дають змогу чітко відмежувати основне; нездатність спричиняти хибне коло; відсутність тавтології; відсутність заперечувальних ознак у визначенні. Доведено, що розвиток логічного мислення впливає на успішність навчальної діяльності студентів, на їх особистісно-професійний розвиток за умови дотримання дидактичних правил, а саме: чітку послідовність етапів заняття; акцентування на завданнях, котрі студенти мають виконати на заняттях або самостійно; наявність чіткої системи контролю й самоконтролю. У статті виокремлено позитивні peзультaти iнтepaктивнoгo нaвчaння на розвиток логічного мислення, а саме це: iнтeнcифiкація пpoцecу зacвoєння й твopчoгo використання знaнь у процесі виpiшeннi професійних зaвдaнь; пiдвищення мoтивaцiї студентів до виpiшeння навчальних пpoблeм; вcтaнoвлeння взaємoзaлeжниx цiннicниx вiднocин з людьми, дocвiд дiaлoгiчнoї пiзнaвaльнoї взаємодії, мopaльниx кoмунiкaтивниx відносин; удocкoнaлення пpoфeciйнoї кoмпeтeнтнocтi чepeз включeння здобувачів освіти в кoлeктивну діяльність; побудова cиcтeми кoнтpoлю зa зacвoєнням знань й умiнь в piзниx cитуaцiяx мoжe будувaтиcя нa ocнoвi звopoтнoгo зв’язку. До переваг використання інтерактивних методів навчання у статті віднесено: встановлення толерантного освітнього середовища та корпоративного характеру спілкування; мотивування викладачем студентів до пізнавальної співпраці; нівелювання авторитарної позиції педагога; активне використання у навчанні творчого досвіду. Найбільш поширеними інтерактивними методами є такі: ситуаційні задачі, тренінги, прес-конференції, кейс-методи, майстер-класи, ігрове навчання, тестування, круглі столи, мультимедійні заняття, електронні методичні посібники тощо.