ПРИНЦИПИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТІВ АГРАРНИХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Кваснюк, Владислав Вікторович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
Процес інтеграції України у світове співтовариство вимагає професійної підготовки кожного члена суспільства лише на рівні світових стандартів. Однак перехід економіки на ринкову основу, її глобалізація призвели до соціального розшарування суспільства, зміни структури попиту ринку праці на різні професії, інформатизація всіх сфер життєдіяльності суспільства вимагає наявності інформаційної компетентності для кожної людини, незалежно від її професії, а демократизація формування ІКТ-компетентності майбутніх фахівців аграрних ЗВО виступає як цілеспрямована педагогічна діяльність, що включає відповідний зміст, комплекс методів та форм навчання та виховання, результатом реалізації яких є досягнення певного рівня професійних компетенцій та особистісного саморозвитку.У статті розкриті принципи інформаційної компетентності студентів аграрних закладів вищої освіти, які спрямовані на підвищення якості навчання, системності професійної підготовки фахівців, формування їх готовності успішно вирішувати основні завдання професійної діяльності. Нами у статті розглянуто принципи, такі як: принцип неперервності, принцип систематичності та послідовності, принцип науковості, принцип інтегрованості, принцип доступності, принцип студентоцентризму, принцип професійної спрямованості, принцип наступності, принцип інформатизації освітнього процесу, принцип орієнтації на інформаційні технології, принцип використання доповненої реальності, принцип технологічності, принцип діяльнісного підходу, принцип індивідуалізації та диференціації.Застосування комп'ютерних технологій в аграрній сфері відкриває не лише широкий простір для творчості фахівця, розширює його можливості під час вирішення професійних завдань, а й висуває якісно нові вимоги до підготовки майбутніх фахівців у плані формування інформаційно-комунікаційної компетентності.Формування ІКТ-компетентності майбутніх фахівців аграрних ЗВО виступає як цілеспрямована педагогічна діяльність, що включає відповідний зміст, комплекс методів та форм навчання та виховання, результатом реалізації яких є досягнення певного рівня професійних компетенцій та особистісного саморозвитку.