ФОРМУВАННЯ ПРОЄКТНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ ЗАСОБАМИ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Козленко, Володимир Григорович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
У сучасному технократичному суспільстві, розвиток якого характеризується надзвичайною рухливістю, мінливістю, проєктний тип культури починає домінувати, стаючи одним із центральних механізмів майбутнього, виявляючи при цьому універсальний та синтетичний характер проєктної діяльності, в якій простежується поєднання технократичного та гуманного, дослідницького та прогностичного, інформаційно-освітнього та соціально-перетворювального початку, а це призводить до того, що кожному педагогу необхідно опанувати проєктну діяльність у її різних варіантах. Успішність розв’язання цього завдання значною мірою залежить від використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій в процесі професійної підготовки майбутніх педагогів. Ці технології роблять процес підготовки майбутніх педагогів керованим та індивідуально-диференційованим, з великою питомою вагою самостійної та навчальної діяльності.У статті розглянуто можливості використання інтерактивних технологій навчання та їх вплив на формування проєктної культури майбутніх педагогів.З’ясовано, що застосування інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому процесі вивільняє творчі сили, покращує результативність та якість навчання за рахунок новизни й підтримання інтересу, сприяє оптимізації навчальної діяльності, вдосконаленню інструментарію для розвитку проєктної культури майбутніх педагогів. Інформаційно-комунікаційні технології поєднують у собі три фундаментальні компоненти сучасної педагогіки: розвиток творчого мислення, формування проєктного мислення, опанування інформаційно-комунікаційними технологіями як новою інструментальною сферою творчої пізнавальної діяльності.Встановлено, що використання інформаційно-комунікаційних технологій у процесі професійної підготовки сприяє формуванню у майбутніх педагогів нового педагогічного мислення, креативності, прагнення до оволодіння інноваційними технологіями, що безумовно удосконалює процес формування проєктної культури майбутніх педагогів. Перспективи подальших досліджень вбачаємо у визначенні та обґрунтуванні педагогічних умов формування проєктної культури майбутнього педагога у процесі професійної підготовки.