АСПЕКТИ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ДО ЗАСТОСУВАННЯ ОСВІТНІХ ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСІВ У ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Пріма, Раїса Миколаївна; Здіховська, Тетяна Вікторівна; Іовхімчук, Наталія Володимирівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
У статті проаналізовано теоретичні аспекти підготовки майбутніх учителів української мови до застосування освітніх інтернет-ресурсів у професійній діяльності. Актуалізовано проблему інформатизації освіти як найважливішого чинника реалізації сучасної освітньої парадигми, що відкриває нові горизонти у площині модернізації системи освіти в Україні й водночас висуває підвищені вимоги до професійної підготовки здобувачів вищої освіти, зокрема майбутніх учителів української мови. Зосереджено увагу на трактування ключового поняття «освітні інтернет-ресурси» через характеристику феноменів «інформація» та «ресурс», співвіднесення понять «енергія» та «інформація». Студійовано огляд наукових позицій у площині порушеної проблеми. З’ясовано, що «поняття «інформація» є ключовим не лише щодо інформатики, а й одним із фундаментальних понять сучасності, є відображенням реального світу будь-яким чином (усно, письмово, за допомогою технічних пристроїв) за допомогою умовних сигналів.Встановлено, що інформаційні ресурси є продуктом інтелектуальної діяльності, представленої у формі, що дозволяє використовувати їх у необхідних цілях. Вони мають власні унікальні якості, велике суспільне значення і впливають на всі суспільні процеси. Під Інтернет-ресурсами розуміємо сукупність методів та технічних засобів збору, організації, зберігання, обробки, передачі та подання інформації, що розширюють знання майбутніх фахівців та розвивають їхні можливості з управління технічними та соціальними процесами. Констатовано, що інформаційні ресурси, які застосовуються в освітньому процесі, мають бути змістовними, технічно і технологічно пов’язаними з ресурсами, котрі використовуються в інформатизації інших сфер діяльності закладу освіти. Узагальнено, що застосування освітніх інтернет-ресурсів є інноваційним підходом у побудові процесу навчання та підготовки майбутніх учителів до професійної діяльності, розширюючи горизонти вивчення української мови у закладі вищої освіти.