ДІЯЛЬНІСТЬ ПРИВАТНИХ ЄВРЕЙСЬКИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ НА ЄЛИСАВЕТГРАДЩИНІ НА ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ - Васютинська, Єлена Артурівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
У статті розглянуто особливості діяльності приватних єврейських навчальних закладів на Єлисаветградщині на початку ХХ століття. З’ясовано, що в історії розвитку системи освіти на Єлисаветградщині на початку XX ст. вагома роль належала громадськості міста, приватній ініціативі щодо відкриття навчальних закладів приватного спрямування. Приватні єврейські навчальні заклади стали одними з найкращих навчальних закладів в Херсонській губернії. Вони вирізнялася серед інших освітніх інституцій краю оригінальними підходами до організації навчально-виховного процесу, прекрасним підбором висококваліфікованих педагогів та класних наставників, користувалися певною свободою творчості при виборі методів та прийомів навчання та виховання. Провідною ознакою формування системи приватної єврейської освіти на Єлисаветградщині була її соціально-педагогічна значущість, яка характеризувалася співвідношенням педагогічних цілей з методами, внутрішнім розпорядком, змістом і управлінням навчальним процесом у приватних навчальних закладах.Необхідно відзначити активність громадської ініціативи щодо доповнення змісту навчання в єврейських приватних навчальних закладах розвиваючим, гуманітарним та практичним напрямками.З’ясовано, що ці приватні освітні інституції користувалися популярністю серед населення. Вони приваблювали учнів ефективною організацією навчально-виховного процесу, що забезпечувала якісну освіту. Незважаючи на те, що в цих установах панувала сувора дисципліна, беззаперечний авторитет викладача і класного наставника, освітній процес будувався на взаємному довір’ї і повазі до особистості. Одним із педагогічних впливів на вихованців був приклад учителів та вихователів у ставленні до своїх професійних обов’язків. Навчально-виховний процес у приватних навчальних закладах базувався на чіткому дотриманні правил поведінки.Перспективи подальших досліджень вбачаємо у визначенні основних напрямків розвитку професійної освіти в середовищі євреїв Єлисаветградщини.