ДЕЯКІ АСПЕКТИ ПІДВИЩЕННЯ МОТИВАЦІЇ СТУДЕНТІВ У ВИВЧЕННІ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ - Щербина, Світлана Володимирівна; Ліпатова, Марина Валентинівна; Гавриленко, Ольга Миколаївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
У статті розглядаються деякі аспекти формування мотивації до вивчення іноземної мови студентами у процесі навчальної діяльності. Вільне володіння англійською мовою є однією з першорядних та необхідних навичок, що потрібні сучасному спеціалісту в умовах поглиблення відносин між Україною та країнами ЄС. Тому виникає потреба у створенні умов для підвищення мотивації, тому що саме завдяки їй пояснюється інтенсивність у здійсненні дії, активність та ефективність у досягненні результату та мети діяльності, а саме у вивченні іноземної мови. Метою статті нами визначено теоретичне обґрунтування та практичне застосування деяких аспектів підвищення мотивації студентів у процесі вивчення іноземної мови.Мотиваційний аспект у вивченні іноземної мови являє собою систему дій, які виконує викладач, з метою викликати зацікавленість, ініціативність та активність у тих, хто навчається, для досягнення найбільш оптимального результату. Впровадження імітаційно-ігрових методів в навчальний процес актуалізує потребу студентів у вивченні іноземної мови, що базується не тільки на передачі та отриманні знань, а й на їх практичному використанні в іншомовному спілкуванні, викликає зацікавленість та підвищує мотивацію до навчальної діяльності. На нашу думку, ще одним аспектом, що підвищує мотивацію до вивчення іноземної мови, є діяльнісний підхід до навчання. У світлі діяльнісного підходу до навчання особливе значення мають активні творчі методи. І значне місце тут посідають дослідницькі проблемні методи. З нашого досвіду роботи, таким методом може виступати науково-дослідна робота студентів з іноземної мови, а саме студентський науковий гурток. Мотивація до навчання тісно пов’язана з розумінням цілей навчально-виховного процесу. Отже, нами проаналізовано теоретико-методологічні засади підвищення мотивації у процесі навчання іноземної мови та її деякі аспекти, а саме: поєднання зовнішньої та внутрішньої мотивації студентів до навчання; відповідне цілеутворення; діяльнісний підхід до навчання; розробка та організація творчих, пошукових форм навчання; впровадження комунікативно-імітаційних ситуацій на заняттях з іноземної мови.