ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК УЧИТЕЛІВ У СИСТЕМІ ОСВІТИ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА - Біляковська, Ольга Орестівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті розглядається проблема професійного розвитку учителів з урахуванням сучасних вимог суспільства до особистості вчителя. Встановлено, що професійний розвиток вчителя у Польщі триває впродовж усієї його активної професійно-педагогічної діяльності. Професійний розвиток вчителів польськими науковцями розглядається як цілеспрямований, планований та постійний процес у ході неперервної освіти, що полягає у підвищенні та модифікації професійних компетентностей і кваліфікацій, всебічному розвитку особистості, організованому та реалізованому спеціалізованими у цій сфері закладами, а також у процесі самоосвіти і самовдосконалення.Післядипломну освіту в сучасних умовах можна розглядати як важливу складову безперервної професійної педагогічної освіти лише за умови, що вона мобільна, відкрита, неупереджена, гнучка, національно орієнтована, здатна швидко оновлюватися, трансформуватися, запроваджувати новітні методики, адекватно реагувати на зміни та виклики сьогодення. Визначено головну мету та засадничі принципи післядипломної освіти. Виокремлено принципи професійного розвитку вчителів у системі освіти Республіки Польща.Акцентовано на трьох формах професійного розвитку вчителів у Республіці Польща: інституційній, внутрішньошкільній та самоосвіті / неформальній освіті. Інституційні форми педагогічної освіти найчастіше ототожнюються зі створенням і функціонуванням закладів, зокрема післядипломної освіти, що проводять заняття – кваліфікаційні курси, майстер-класи тощо, які спрямовані на оновлення та модифікацію вчительських компетентностей. Водночас учителі можуть набути додаткову кваліфікацію для викладання нового навчального предмета. Також професійний розвиток учителів здійснюється в школі за умов, коли педагогічна спільнота об’єднується навколо спільних цілей навчання і виховання та завдань закладу освіти. На базі школи зазвичай створюються цільові предметні групи / об’єднання на постійній основі, до складу яких входять компетентні фахівці. Важлива роль у професійному розвитку вчителів належить самоосвіті.