ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНА НАВЧАЛЬНА ПРАКТИКА – ПЕРШИЙ КРОК ЗДОБУВАЧА ОСВІТИ ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ СЕБЕ ЯК ПЕДАГОГА - Головіна, Ніна Анатоліївна; Головін, Микола Борисович; Калугіна, Ірина Миколаївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Практична робота здобувачів освіти педагогічного напрямку є особливо важливою тому, що дає їм змогу краще пізнати себе та визначитися – чи залишаться вони в освіті, чи здатні працювати з дітьми, чи мають хист до спілкування, вміння передавати знання. І чим раніше розпочнеться така робота, тим краще. У цьому сенсі запропонована здобувачам освіти навчально-наукового фізико-технологічного інституту Волинського національного університету імені Лесі Українки психолого-педагогічна навчальна практика відіграє роль першого педагогічного стажування у закладі освіти. Причому, пропонується пройти таке стажування і як керівник гуртка позашкілля, і як учитель-предметник, і як класний керівник. Автори ставили за мету роботи розкрити сенс практики та показати її місце у підготовці учителів фізики, астрономії та інформатики закладу загальної середньої освіти. На прикладі роботи здобувачів освіти у Центрі позашкільної освіти Волинської обласної ради розглянуто можливі види діяльності під час практики та наведено конкретні приклади індивідуальної, групової діяльності та їх вплив на розвиток особистості. Гуртки науково-технічної творчості – це хороший приклад для створення мотиваційного середовища для освіти та розвитку через проєктну діяльність. У роботі розглянутий сенс психолого-педагогічної діяльності вчителя в такому витонченому методичному напрямку, як проєктна робота учнів в межах гуртків науково-технічної творчості. Акцент проєктної діяльності зроблений, як на психологічному, так і на педагогічному аспекті роботи, коли фундаментом проєкту є створення фізичного пристрою або відповідної моделюючої програми. Визначено місце рефлексії здобувачів освіти над психолого-педагогічною практикою та її аналіз, що сприяє самовдосконаленню та розвитку здобувачів освіти, формує у них вміння критично оцінювати свою діяльність і постійно працювати над покращенням своєї професійної компетентності. Практика надає незамінний досвід, який допомагає зрозуміти, як виглядає реальна робота у вибраній професії. Психолого-педагогічна практика – це можливість побачити справжню роботу у сфері освіти, відчути радість від внеску у майбутнє нового покоління, розробити власну стратегію розвитку, як майбутнього агента Нової української школи.