ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК МОНІТОРИНГУ УПРАВЛІННЯ ЧАСОМ У МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ІНФОРМАТИКИ - Кобильська, Олена Борисівна; Максимова, Лариса Петрівна; Чорна, Ольга Анатоліївна; Юдіна, Анна Леонідівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Актуальність дослідження зумовлена тим, що вміння управляти часом (здійснювати тайм-менеджмент), проводити моніторинг його використання, упроваджувати часову дисципліну є надзвичайно важливими для майбутнього вчителя інформатики. Зазначено, що павички управління власним часом належать до переліку soft skills, компетентностей, необхідних для успішної соціальної адаптації і професійного розвитку. Майбутні вчителі інформатики мають вміти планувати і організовувати власний час. Мета дослідження полягає в узагальненні досвіду формування навичок моніторингу управління часом у майбутніх вчителів інформатики. Комплексний погляд на чинник часу як основу організації життєдіяльності ставить завдання формування у студентів навичок постійного аналізу та моніторингу витрат часу за пріоритетами. У статті подано результати емпіричного дослідження з метою формування вмінь моніторингу управління власним часом у здобувачів освіти, майбутніх вчителів інформатики. Дослідження проводилося на базі Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського. Проведене дослідження показало, що до основних причини нераціонального використання часу здобувачі освіти відносять труднощі з увагою та проблеми з плануванням. Самооцінювання навичок управління часом виявило, що студенти високо оцінюють вміння переключати увагу на інші справи, тобто здатність працювати в умовах мультизадачності. Важливим результатом дослідження вважаємо формування у майбутніх вчителів інформатики вмінь моніторингу і діагностики навичок управління часом. Опитування відкриває перспективи для організації різноманітних занять, тренінгів, вебінарів тощо стосовно управління часом, адже воно унаочнює  проблемні зони. Перспективи подальших досліджень вбачаємо у розробці тренінгів тайм-менеджменту для вчителів, а також діагностичного інструментарію для оцінювання результатів формування навичок управління часом.