ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК ПРОЄКТНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІНФОРМАТИКИ - Луценко, Галина Василівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Відповідно до вимог сучасної системи освіти й актуальних нормативних документів, важливим складником підготовки майбутніх учителів інформатики до ефективної професійної діяльності й кар’єрного зростання є формування навичок управління професійною діяльністю чи проєктами, здатності організовувати командну роботу, приймати рішення у професійному контексті. У статті окреслено роль і місце навичок проєктного менеджменту в практиці професійної діяльності учителів. Висвітлено зв’язки між нормативними вимогами освітньої галузі щодо загальних і професійних компетентностей учителів та стандартом з управління проєктами PMBOK. Обґрунтовано обґрунтовується значимість володіння сучасними методологіями управління проєктами для ефективного впровадження в освітній процес проєктно орієнтованого навчання. Визначено напрямки інтеграції методично обґрунтованих та управлінських підходів до підбору тематики навчальних проєктів, організації спілкування й співпраці учнів у командах, планування тривалості проєкту й розподілу обов’язків учасників. У дослідженні актуалізовано важливість пошуку й апробації моделей і практичних інструментів формування у студентів спеціальності 014.09 Середня освіта (Інформатика) навичок проєктного менеджменту та визначено організаційно педагогічні умови формування навичок проєктного менеджменту майбутніх учителів інформатики. Запропоновано практичний підхід до упровадження в системі підготовки майбутніх учителів інформатики освітнього компоненту з проєктного менеджменту. Детально розкрито структуру й змістове наповнення освітнього компоненту «Технологія проєктної роботи» для студентів спеціальності 014.09 Середня освіта (Інформатика), описано педагогічні практики, що можуть використовуватися в курсі, наведено приклади завдань, що виконуються студентами, визначено підходи до оцінювання роботи студентів.