ДО ПИТАННЯ ФОРМУВАННЯ МЕТОДИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ У ПЕДАГОГІЧНОМУ КОЛЕДЖІ - Пріма, Раїса Миколаївна; Пріма, Дмитро Анатолійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті розглянуто деякі аспекти питання формування методичної компетентності майбутніх учителів початкових класів у педагогічному коледжі через аналіз й уточнення поняття «методична компетентність», «методична компетентність майбутнього вчителя початкових класів», можливостей освітнього середовища педагогічного коледжу у досліджуваному процесі. Актуалізовано значущість методичної компетентності, що спрямовує вектор індивідуальної траєкторії якісної професійно-педагогічної підготовки майбутнього вчителя початкових класів як агента змін, конкурентоспроможного на ринку освітніх послуг, здатного ефективно організовувати освітній процес, готового до впровадження інновацій, стратегій критичного та креативного мислення, вибудовування компетентнісної моделі навчання. Для термінологічної чіткості проаналізовано й уточнено зміст поняття «методична компетентність», що дозволило визначити змістове наповнення конструкту «методична компетентність майбутнього вчителя початкових класів» та авторську позицію щодо його дефініціювання. У процесі проведеної аналітичної діяльності підсумовано, що вчені розглядають методичну компетентність як системне особистісне утворення, як систему наукових, психологічних, педагогічних, предметних знань та професійно-методичних умінь, сукупність знань, умінь, практичного досвіду та наявних педагогічних здібностей. З’ясовано, що освітній процес формування методичної компетентності передбачає ретельно продуману систему і ефективні методи навчання майбутнього вчителя початкових класів, зокрема в середовищі педагогічного коледжу, у проєкції їх оцінювання крізь призму професійної значущості, для вирішення методичних завдань і рефлексії власної професійно-педагогічної діяльності. Поняття «методична компетентність майбутнього вчителя початкових класів» потрактовано як цілісне, інтегративне особистістісно-професійне утворення, що акумулює сукупність професійно-педагогічних, загальнодидактичних і методичних знань, умінь, компетенцій, досвіду, набутих під час професійної підготовки в освітньому процесі педагогічного коледжу.