ЗАСТОСУВАННЯ МУЛЬТИМЕДІЙНИХ ПРЕЗЕНТАЦІЙ НА ЛЕКЦІЙНИХ ЗАНЯТТЯХ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Григор’єва, Віта Анатоліївна; Лисак, Лариса Костянтинівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Стаття присвячена питанню застосування мультимедійних презентацій на лекційних занять у закладах вищої освіти. З’ясовано, що мультимедійна презентація є надзвичайно поширеним засобом навчання, який допомагає викладачам вирішувати дидактичні завдання, сприяє підвищенню ефективності освітнього процесу. Визначено переваги та недоліки цього засобу навчання. До основних переваг належать підвищення мотивації здобувачів вищої освіти до навчання; збільшення обсягу навчальної інформації, яка подається на лекції; підвищення наочності навчання, що сприяє кращому запам’ятовуванню матеріалу; можливість повтору найбільш складних моментів лекції; реалізація доступності і сприйняття інформації завдяки паралельному поданню інформації у візуальній і слуховій модальностях; організація уваги аудиторії у період її біологічного зниження завдяки художньо-естетичному виконанню слайдів-заставок або доцільно застосованої анімації та звуковому ефекту; створення комфортних умов роботи викладачеві на лекції тощо. Серед недоліків виокремлено високу трудомісткість підготовки презентацій; наявність навичок роботи зі спеціальним програмним забезпеченням; невідповідність вимогам дизайну навчального середовища; перевантаженість слайдів текстом; зловживання спецефектами і надмірні обсяги інформації; розбіжність темпу лекції та зміни слайда тощо. Наголошено на тому, що мультимедійні презентації повинні відповідати дидактичним принципам; обов’язковим також є дотримання методики підготовки та застосування презентацій на аудиторних заняттях. Акцентовано увагу на важливості питання змісту мультимедійних презентацій; розглянуто принципи підготовки лекцій із застосуванням цього засобу навчання, а саме: принцип 30 градусів, принцип стислості, принцип «10/20/30», принцип інформації, принцип інформативності, принцип синхронізації, принцип п’яти елементів, принцип шрифту, принцип кольору, принцип анімації та музики. Зроблено висновок, що мультимедійна презентація є поширеним засобом інтенсифікації освітнього процесу в закладах вищої освіти, застосування якого, за умови дотримання вимог щодо його створення, значно підвищить ефективність лекційних занять.