ЗАСТОСУВАННЯ ІКТ ІНСТРУМЕНТІВ У СУЧАСНИХ УМОВАХ НАВЧАННЯ - Ломакіна, Лариса Володимирівна; Гураль, Оксана Ігорівна; Дичка, Наталія Іванівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті обґрунтовано актуальність застосування сучасних засобів ІКТ при навчанні майбутніх інженерів фахових дисциплін та іноземної мови в умовах карантину і воєнної агресії. Світова пандемія призвела до того, що в усьому світі до 2-х мільярдів дітей і молоді опинились за межами аудиторного освітнього процесу. Це спонукало держави до розширення процесів цифровізації, пошуку ефективних рішень для підтримки віддаленої освітньої взаємодії. Проведений аналіз міжнародного досвіду та наукових джерел, у контексті застосування ІКТ в освіті, засвідчив інтерес світової освітньої спільноти до використання мобільних сервісів, месенджерів. На думку авторів статті, можливим дієвим засобом вирішення гострих та складних педагогічних проблем у дистанційній формі навчання є використання месенджеру Telegram, у якості засобу підтримки освітнього процесу. Метою статті є проаналізувати переваги використання месенджера Telegram, як засобу підтримки освітнього процесу, в сучасних умовах карантинних обмежень і воєнної агресії, під час навчання майбутніх інженерів фахових дисциплін і іноземної мови; надати рекомендації щодо застосування чат-боту месенджера Telegram.У статті представлено досвід використання месенджера Telegram, як засобу підтримки освітнього процесу на факультеті електроніки у Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», в умовах вимушених обмежень, спричинених світовою пандемію і воєнною агресією. Проаналізовано сучасні месенджери, зокрема Telegram, Viber, Facebook Messenger, WhatsApp, за визначеними критеріями та показниками. Окреслено переваги використання месенджера Telegram для підтримки освітнього процесу, зокрема: кросплатформність, підтримка синхронної та асинхронної взаємодії, можливість обміну повідомленнями різного формату, можливість забезпечити виконання багатьох педагогічних задач. Охарактеризовано суть, переваги та можливості використання інструмента чат-боту від месенджера Telegram. Надано психолого-педагогічні рекомендації щодо підвищення педагогічного ефекту від використання чат-боту від Telegram. Дослідження показало, що месенджер Telegram дозволяє здійснювати підтримку освітнього процесу в умовах неочікуваних та вимушених обмежень без втрати якісних показників, досягаючи педагогічних цілей.