ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ АКАДЕМІЧНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ ПІАНІСТІВ - Ту, Чуаньцзе (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Вища музична освіта передбачає формування широкого культурного світогляду, заснованого на значному спектрі загальних і специфічних музичних відмінностей, а також умінні використовувати їх для розвитку духовних цінностей та естетичні смаків суспільства. Зазначене характеризує проблему формування академічної культури майбутніх фахівців загалом та піаністів як професіоналів з багатим кругозором і моральними установками, психічно, культурно та емоційно стійких особистостей, зокрема. Тому метою статті є виявлення і обґрунтування педагогічних умов формування академічної культури майбутніх піаністів. Методи дослідження: аналіз наукових джерел і поняттєвий аналіз для уточнення терміну «педагогічні умови»; узагальнення для виявлення можливих педагогічних умов педагогічних умов формування академічної культури майбутніх піаністів; метод експертної оцінки для обґрунтування найбільш ефективних педагогічних умов формування академічної культури майбутніх піаністів. До експертизи залучено фахівців (педагоги, які мають не менше 10 років досвіду підготовки майбутніх піаністів, мають наукові ступені та вчені звання, а також є активними дослідниками в галузі мистецтва). Загальна кількість експертів – 8 осіб. За результатами статистичного аналізу узгодженості думок експертів (визначено коефіцієнт конкордації та перевірено його статистичну значущість за критерієм Пірсона, рівень значущості 0,05) ми виділили три педагогічні умови, які ймовірно впливатимуть на розвиток академічної культури майбутніх піаністів: розвиток комунікативних навичок у професійному спілкуванні; розвиток критичного мислення студентів; заохочення до участі у наукових, освітніх і практичних неформальних заходах. Виділені нами педагогічні умови необхідні для того, щоб випускники могли зрозуміти місію мистецтва та його вплив на суспільство, а також розвивати критичне мислення та навички спілкування. Ці умови також сприятимуть формуванню ціннісних орієнтацій студентів та свідомого прагнення до саморозвитку в обраній сфері.