ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ У КОНТЕКСТІ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Потапчук, Тетяна Володимирівна; Пукас, Іванна Леонідівна; Макарук, Ольга Любомирівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті розглядаються ключові аспекти патріотичного виховання студентської молоді як невід'ємного компонента громадянської діяльності в закладах вищої освіти. Подано визначення патріотичного виховання, яке спрямоване на формування у студентів почуття патріотизму та належного ставлення до Батьківщини, її історії, культури та сучасного розвитку.Запропоновано глибше розібратися у механізмах патріотичного виховання студентської молоді, звертаючись до різноманітних педагогічних підходів, методів та інструментів, що допомагають у формуванні позитивних національних ідентичностей та активного громадянського ставлення до життя у суспільстві.Важливо розглянути роль університетів у патріотичному вихованні, а також їхню відповідальність у підготовці молодого покоління до активної участі у громадянському житті та вирішенні ключових суспільних проблем. Крім того, проаналізовано перспективи та виклики, пов'язані із реалізацією патріотичного виховання в умовах сучасного світу, зокрема у контексті глобалізації, культурного різноманіття та викликів інформаційного суспільства.Зазначено, що сучасні суспільно-політичні події актуалізують необхідність врахування широкого спектру регіонально-політичних та регіонально-культурних відмінностей в Україні. Існує неоднозначне ставлення населення до багатьох подій, як минулого, так і сучасності. Тому, патріотизм завжди був і залишається основою консолідації суспільства. Він є джерелом духовних і здорових цінностей, які проявляються найяскравіше у періоди кризових ситуацій. Повноцінне життя в суспільстві неможливе без моральних основ і любові до Батьківщини.З’ясовано, що успішні реформи в різних сферах будуть можливі лише за умови спирання на формування духовно-моральних та патріотичних цінностей та ідеалів. Патріотизм і громадянська відповідальність мають об'єднати українців і зберегти незалежну державу. Патріотичне виховання покликане підтримувати українську ідентичність та національну гордість, що є важливим елементом формування цілісного та стійкого суспільства.